Линда Русева играе Ахматова в „Анна. Допълнена реалност. Репетиция“

Ахматова остава само по душа в „Анна. Допълнена реалност. Репетиция“
Ахматова остава само по душа в „Анна. Допълнена реалност. Репетиция“

Текст Невена Праматарова, БНР

Новата пиеса на Майя Праматарова вече представи премиерата си пред софийската публика в столичната галерия Credo Bonum. Постановката е дело на режисьора Катя Петрова, сценографа Тита Димова-Вантек и актрисата Линда Русева, обединени около новата българска сценична творба.

Ахматова остава само по душа в „Анна. Допълнена реалност. Репетиция“
Ахматова остава само по душа в „Анна. Допълнена реалност. Репетиция“

Къде свършва изкуството и къде започва животът? Това е един от въпросите, зададени в  „Анна. Допълнена реалност. Репетиция“. Текстът е вдъхновена от Сребърния век, от живота на Анна Ахматова, но диша с ритъма на нашето време, което се римува в главата на героинята със събития отпреди век.

Вибрациите между между днес и преди създават едно общо поле на възторзи и падения, поезия, любов и смърт.

Да тръгнеш към нов текст е колкото рисковано, толкова и вдъхновяващо пътешествие за екипа, защото всеки участник има възможността да бъде първооткривател на свят, до който никой досега не се е докосвал.

Тръгваш от чист лист хартия, както се изрази Линда Русева и нанасяш върху него своята представа за времето и героите. Катя Петрова и Тита Димова-Вантек коментират спецификите на алтернативните пространства, тяхната привлекателност, когато става дума за нова драматургия.

Екипността е едно от условията на работата на всеки независим проект и атмосферата на предаването възсъздава и духа на репетициите, които продължават до премиерните дати на 11, 13 и 17 ноември в София. Спектакълът е подкрепен от Национален фонд Култура, както и от редица приятели и колеги.

Като добър знак за премиерата е включването на плаката към спектакъла, дело на Мила Лозанова, в колекцията от плакати, представени в галерия Райко Алексиев,в рамките на 10-то Триенале на сценичния плакат. 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.