Пламена Милева снима „Молитва“ на 32,7 м под водата

Гол модел позира под водата с опасни скатове
Гол модел позира под водата с опасни скатове
Гол модел позира под водата с опасни скатове
Гол модел позира под водата с опасни скатове

В Покана за пътуване на 20 март 2022: Подводният фотограф с 50 световни награди Пламена Милева за снимки в Атлантическия океан, Червено и Черно море. Певицата K.LINA за студентския живот в Лондон и изпълненията в британски клубовеГол модел позира под водата с опасни скатове (видеа)

Певицата K.Lina за студентския живот в Лондон и изпълненията в британски клубове
Певицата K.Lina за студентския живот в Лондон и изпълненията в британски клубове

В Покана за пътуване сме ви водили къде ли не – до пустини и ледници, високи планини и вулканични кратери, но на пръстите на едната ръка можем да преброим пътешествията… под вода.

Пламена Милева е носител на над 50 награди от световни конкурси, обиколила е света и е превърнала подводната фотография от хоби в професия. 

Любовта към морета е в кръвта на пътешественичката. Нормално – тя е от Варна, но е живяла 8 месеца на остров Тенерифе. Със снимането под вода тя започва да се занимава през 2010 година. Тримесечният й син е нейният пръв модел. Майчиното й професионалното чувство се сблъскват, когато създава кадри докато бебето й е под повърхността.

Днес тя работи с професионален модел, когото е обучила специално. Откакто видях снимките й се чудя как да я представя – като жената амфибия или вълшебницата на обектива. Запитах я как се правят подводни снимки, защото една от тях държи рекорда за фотос на дълбочина – 32 метра и 70 сантиметра.

Остров Бали, Индонезия

За работата си Пламена Милева  споделя:  „За мен фотографията е специална. Чрез нея аз изследвам красотата във всичките й измерения. Тя ми дава изразните средствата, за да предам емоциите и копнежите ми към съвършеното човешко творение.“

Ейлат, Израел
Тенерифе, Испания

Подводният фотограф Пламена Милева е живяла на  Тенерифе в Испания и е направила доста от забележителните си снимки там. Вероятно много от слушателите на Покана за пътуване са ходили на този испански остров, но малцина са го виждали под водата като моята събеседничка.

Гол модел позира под водата с  eagle ray
Гол модел позира под водата с eagle ray

А тя дори е заснела там зашеметяваща фотосесия с опасни огромни скатове и гол модел.

Надявам се, че Пламена Милева ще осъществи мечтата си да снима отблизо сини китове и ще дойде в Покана за пътуване да ни разкаже.

Тенерифе. Молитва на 32,7 м дълбочина
Тенерифе. „Молитва“ на 32,7 метра дълбочина
Първата снимка на Пламена Милева със световна награда е от Черно море
Първата снимка на Пламена Милева със световна награда е от Черно море

Музика, разпределена поравно между София и Лондон. Калина Баткова, по-известна с артистичния си псевдоним K.LINA, е автор и изпълнител на седем запомнящи се песни с щипка носталгичен винтидж шик с елегантни видеа към тях.

Както сте се досетили от фамилията й, тя е дъщеря на известния адвокат Тодор Батков, но си е избрала съвсем различна кариера. K.LINA завършва в Лондон паралелно бизнес и музика. Тя разказва за студентските години в Англия, как се пробива в тамошните клубове и какви са отношенията между младите хора.

K.LINA се е изявявала в клуб, където е пяла Ейми Уайнхаус и са започнали кариерата си „Ролинг стоунс“. Да чуем песента The Movies. От първоначалното замисленото заглавие „Влюбих се по време на пандемия“ става ясно защо Калина е побързала да се върне в България.

За Калина Баткова с псевдоним Кей Лина, Лондон е не само място, където е получила и двете си висши образования по бизнес-маркетинг и музика, ами е символ на свобода. Защото в България е принудена да ходи с охрана.

По онова време баща й, адвокат Тодор Батков, е собственик на футболен отбор и децата му са застрашени от отвличане. Запитах я наслаждавала ли се е на факта, че в Англия никой не я познава. При последното си посещение там (заедно със своя приятел) е посетила Музея на Хари Потър, защото и двамата са почитатели на магьосника.

Музеят на Хари Потър, Лондон
Музеят на Хари Потър, Лондон

Калина обеща да напише и песен на български. Генетично има всички предпоставки за това – дядо й по бащина линия – Коста Батков е бил известен журналист, а другият – Георги Христов е поет.

Тя сподели, че като малка е пяла в детска вокална група и веднъж дошли на интервю в националното радио.  Обзета от микрофонна треска тя си написала на листче въпросите и отговорите, но когато дошъл нейният ред успяла само да промълви „Да“. 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.