Тома Трифоновски казва с платна „Колко си хубава“ на Моста на влюбените

Изложба на Тома Трифоновски  "Колко си хубава" на Моста на влюбените
Изложба на Тома Трифоновски „Колко си хубава“ на Моста на влюбените

Любителите на живописта могат да направят необичайно пътешествие на Моста на влюбените на 1.11. Тогава ще се открие изложбата „Колко си хубава, Господи! по повод 85 г.от рождението на художника Тома Трифоновски.

Изложбата включва репродукции на 60 живописни платна от различни периоди на творчеството му с голи тела, женски портрети, композиции. Те са от седемдесетте години на 20 в. до последните, рисувани преди смъртта му.  

Изложба на Тома Трифоновски  "Колко си хубава" на Моста на влюбените
Изложба на Тома Трифоновски „Колко си хубава“ на Моста на влюбените

Тя е от типа изкуство в градска среда и цели да разчупи традицията на музейно представяне. Също е и част от инициативата за съпротива срещу фалшификатите в изкуството. Не случайно в експозицията са включени творби от различни галерии, и периоди на твореца, за да се види как е развивал стила си в различните години на своето творчество. Паната с изображения са датирани и е посочено всяка работа в кой музей се намира или частна колекция.

Участват произведения от сбирките на Национална художествена галерия,  Софийска градска художествена галерия, Художествените галерии в Плевен, Монтана, Добрич,  Димитровград, Казанлък, Сливен, Пазарджик, Кюстендил,  от частните колекции на Боян Радев, Димитър Инджов, Офелия Петрова, семейството на твореца   Светлана и Невена Трифоновски и др.

Организатори на изложбата са неговата съпруга и дъщеря Светлана и Невена Трифоновски, графичният дизайн е на Тодор Манолов, внук на голямата българска скулпторка Васка Емануилова.

Изложба на Тома Трифоновски  "Колко си хубава" на Моста на влюбените
Изложба на Тома Трифоновски „Колко си хубава“ на Моста на влюбените

Изложбата се осъществява със съдействие на Столична община и община Плевен.

Тома Трифоновски е от водещите творци от 70-те години на 20 в., от кръга художници, наречени възрожденци. Те създават своето изкуство, вдъхновени от изящните образци на православната живопис и създават свой неповторим почерк, като своеобразен бунт срещу пропагандното изкуство. Дотолкова че са отказвали да подписват творбите си до началото на 90-те години, за да бъдат разпознавани по стила.    Авторът е известен като майстор на голото тяло, натюрморта и женския портрет, но има и незабравими композиции с църкви.

Творбите му освен във всички галерии на страната се намират във всички европейски страни, САЩ, Канада, Австралия, Южна Африка,  над 100 негови платна са част от художествените сбирки на видни граждани в Кипър. Едни от най-богатите колекции с негови картини в България притежават Боян Радев, Димитър Инджов, Светлин Русев и др.

 Тома Трифоновски има необикновена съдба. Той е роден в село Драничево, днес Кранохори, Нестръмско в Северна Гърция в семейството на българите Евгения и Ахил Трифонови. Той е едно от 20 –те хиляди българчета, които по време на Гражданската война в Гърция през 1948 г. са отделени от семействата си и са изведени от страната.

Предлогът е бил да ги спасят от войната, но целта е била да бъдат македонизирани.  Попада в Чехословакия, където учи и живее в детски домове, а по –късно Червеният кръст събира семейството му в Унгария. В Будапеща се запознава с български студенти, които му дават да чете поезията на Христо Ботев и му припомнят, това което знае от дядо си Никола, че е българин.

Представят го на големия художник Ендре Домановски, който го обучава. Налага се семейството да тръгне за България и се установява в Плевен. През 1966 г. Тома Трифоновски завършва Художествената академия в София.   Живее в Плевен, Враца и София.

През 2017 г. излиза книгата „Томата” с живи разкази от 36 автори за живота му.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.