„БНТ представя” – именник на българските звезди

Георги Мамалев блести във филма на Олег Ковачев „С усмивка в живота“

Георги Мамалев блести във филма на Олег Ковачев „С усмивка в живота“

                           Автор: Алис Димишева

На 5 октомври (сряда), от 21:00 ч. по БНТ 1, портретната документална поредица „БНТ Представя“ ще зарадва зрителите като отбележи 70-годишнината на най-лъчезарния български актьор Георги Мамалев с документалния филм за него „С усмивка в живота“ на режисьора Олег Ковачев.

Усмивката най-добре описва днешния ни главен герой. Смехът е отражение на труда, на огромния му талант, на самия него. Мамалев е усмивката на поредицата. Нейното настроение, танцът ѝ, веселият ритъм на безименния ѝ оркестър…

А този оркестър е без име  поради причината, че се състои от множество големи имена, които не могат да бъдат категоризирани, обобщени и рамкирани в границите на някакво си заглавие.

На премиерата на документалния филм самият Мамалев сподели, че не е сбъднал „Американската мечта” от продавач на фъстъци да станеш президент, но е сбъднал мечтата на момченцето от село Мамарчево. Това изказване направи цялото преживяване много по-лично и сантиментално. Допринесе към всички спомени за хора, театри и филми, с които бе обагрен епизодът.

Като най-обикновен зрител и почитател видях актьора Георги Мамалев в най-хубавата му и важна роля – тази на човека Георги Мамалев. На младежа, изпълнен с мечти, на съпруга и на бащата Георги Мамалев.

Георги Мамалев блести във филма на Олег Ковачев „С усмивка в живота“
Георги Мамалев блести във филма на Олег Ковачев „С усмивка в живота“

Той е доказателство, че актьорът, който гори и не пести енергия в ролите си, няма възраст и ограничения. На сцената на живота, в тази вечна комедия дел арте, да имаш главна роля. Там, където постоянно се разиграва „Балкански синдром” и във всеки един момент зрителите се превръщат в артисти и обратното, да блеснеш точно ти.

Това постигат истинските таланти като Мамалев и затова неизбежно биват запомнени от историята, както от световната, така и от българската.

 Имената им биват записани…

В именника на българските звезди.

                                   В съвременния вариант на Радичковия „Ноев ковчег”.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.