Центърът на земята се намира в Еквадор

Шамани в Еквадор бият с билки за пречистване

В Покана за пътуване на 18.09.2022 по програма Христо Ботев на БНР от 17 часа: Красимир Златанов от Exotic holiday храни колибри от ръка. Алис Димишева с ведра самоирония за нейния първи Париж

Шамани в Еквадор бият с билки за пречистване

Еквадор е единствената държава в света кръстена на географски обект – името й означава Република на Екватора. И наистина той я разсича надлежно. Макар да е една от най-малките страни в Южна Америка (колкото две и половина Българии), тя е привлекателна за пътешествениците със своите тропически джунгли, 27 вулкана и колониални градове, вписани в съкровищницата на ЮНЕСКО.

След този анонс напълно разбирам защо собственикът на туристическа агенция Exotic holiday Красимир Златанов се е запътил натам. 

Столицата Кито е на около 20 километра от Екватора, но същевременно е разположена на 2900 метра.  Първо го запитах как се диша на такава височина. Оказа се, че Ла Пас, столицата на Боливия, е на още по-високо.

Преди да потегли към дивите племена в амазонската джунгла приключенецът посетил Центъра на света, на 26 км от Кито.  

Краси е имал и изключително преживяване – да храни колибри. И предостави специално за Дромомания.бг видео от това вълшебство.  Чукнете върху линковете по-долу, за да видите

Красимир Златанов с тарантула на рамото
Красимир Златанов с тарантула на рамото

След като чуете как живеят индианците в дебрите на еквадорската джунгла, едва ли ще повярвате, че държавата е обявена за най-добра за живеене в пенсионна възраст. Взети са предвид показатели като цени на имотите, парични средства, нужни за преживяване, климат и достъп до медицински грижи. Но не са включили и радостта от възможността да видят розови делфини. А Красимир Златанов, макар и не пенсионер, я е преживял. След разказа му за Еквадор, мечтата за тази южноамериканска страна у мен вече не тлее, а се разгаря неудържимо.

Особено след като Краси сподели как шаманите на индианските племена са му правили ритуали за прочистване с опушване с тютюн и яко шибане по гърбината с незнайни треви, чиито ефект бил близък до този на копривата.

Всеки посетил поне веднъж френската столица си има свой Париж, който къта съкровено в сърцето си. Гостенката ми обаче ще ни разкаже за своя първи Париж. Алис Димишева е ученичка от последния клас на английската гимназия в София и носител на първа награда от Националния конкурс „Млад писател“.

Самоиронията и чувството за хумор на младата дама обагрят своеобразно съвсем пресните й спомени. Те ме подсетиха за един виц: Каква е разликата между Париж и мъжът? Че Париж е винаги Париж. Ами… така си е.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.