Футуристичен шик – новата естетика

Новата естетика се нарича футуристичен шик
Новата естетика се нарича футуристичен шик

Академията за мода откри есенния моден сезон екстравагантно и с класа

Новата естетика се нарича футуристичен шик
Новата естетика се нарича футуристичен шик

Проф. Любомир Стойков: „Футуристичната мода – тази толкова примамлива и прогресивна визуална култура, е уникален шанс за хората да бъдат смели мечтатели и мечтателни смелчаци!“

Новата естетика се нарича футуристичен шик
Новата естетика се нарича футуристичен шик

Българска мода ще дефилира на концерта на Фифти Сент у нас

Новата естетика се нарича футуристичен шик
Новата естетика се нарича футуристичен шик

За четвърти път се проведе социално-културният културният проект на Академията за мода „Вечери на стила“. Този път темата обхващаше „футуристичния шик“.

Модата на бъдещето най-лесно се разпознава по дрехите, които навяват асоциации с външността на космонавтите и астронавтите, с цветовете и материите, които са характерни за космическите полети и по-конкретно – за космическите кораби, космическите совалки, орбиталните станции, движещите се около земята сателити пък даже и визуалните утопии, свързани с извънземни цивилизации.

Космическото влияние, обаче, съвсем не изчерпва съдържанието на този толкова атрактивен и заедно с това респектиращ футуристичен шик. Това стана ясно и по време на поредното висококласно и екстравагантно парти „Вечер на стила“.

Новата естетика се нарича футуристичен шик

В своето начално експозе проф. д.н. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, изтъкна: „Първооткривателите на модата на бъдещето – Пиер Карден, Андре Куреж, Пако Рабан и редица още други гениални дизайнери залагаха на странното, ексцентричното и причудливото в модата – и като бляскава и непозната до този момент форма, и като материя и неизвестни до този момент суровини за направата на облекла от рода на метал, пластмаса, родоид, ликра, винил, PVC и др.

Футуристичният шик не е само в аеродинамичните форми и лъскавите текстили тип „металик“. Модата на бъдещето е немислима без хайтек дизайна, както и въобще без онзи стил, който се вдъхновява от света на компютрите, интернет и киберпространството.

Експериментът и модната иновация и минимализмът също са важна част от футуристичните дрехи.

силно ново направление във футуризма във визуалната култура е създаването на устойчив и етичен дизайн в духа на кръговата икономика и максималното щадене на природната среда. Футуристичната мода – тази толкова примамлива и прогресивна визуална култура, е уникален шанс за хората да бъдат смели мечтатели и мечтателни смелчаци.

Елегантността на бъдещето е и бъдещето на елегантната мода – високотехнологична, дръзка, свежа и обещаваща!“.

Във вечерта, посветена на футуристичния шик, бяха презентирани тематично издържани тоалета на носителите на „Златна игла“ – Теодора Спасова, Радостина Илиева, Диляна Матеева, Аксел Харди и Радослава Лазарова. Участие взеха и младите дизайнери, които отново показаха произведения, свързани с темата, а именно Мария Радославова и Пламена Мишева.

Модният бранд „Миноар“ (дизайнер Теодора Спасова), даде началото на модния пърформанс, като презентира дамски силует от колекция „Епитом“. Радостина Илиева, дизайнер на модна къща „Алегра“, предложи модел „Мона“, в който се открива футуризма в геометрични форми в дантелата и долната част на аутфита.

Диляна Матеева – дизайнер на Art Look, заложи на визия „Бъдеще в миналото“, която е вдъхновена от типичните за Англия червени телефонни кабинки, които ни напомнят за миналото, но ще се пренесат и в бъдещето.

Новата естетика се нарича футуристичен шик
Новата естетика се нарича футуристичен шик

Мария Радославова – дизайнер на Mia Atelier, презентира ръчно изработени от естествена кожа чанти в комбинация с колан на талията в съчетание с дръжки от синджир и кожа.  Модният бранд „Папена“  (дизайнер Пламена Мишева) представи два тоалета – единият предназначен за нежния пол, а другият за мъжкия.

Дизайнерката Аксел Харди също презентира два тоалета, като първият се състои от няколко части – овърсайз манто във футуристичен дизайн с променящ се силует. Вторият тоалет е обемен елек във футуристичен стил, направен от релефен ластичен плат.

Радослава Лазарова, дизайнер на модния бранд „Блинк“, показа, че не случайно е носителка на Златна игла в категория „Най-добър дизайнер“ за 2021 година. Нейният тоалет беше представен от Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на „Златна игла 2021“. Тя бе облечена в сет от три части, а аутфитът беше допълнен с ефектни очила на българката оптическа марка „КВЯТ“.

Водеща на събитието беше харизматичната певица и актриса Марина Кискинова, а сред моделите се откроиха Вероника Стефанова, Станимира Йоцова, Кая Ценкова, както и очарователната певица Лидия Ангелова, която направи дебют в тази си роля.

Новата естетика се нарича футуристичен шик
Новата естетика се нарича футуристичен шик

Изпълнителният директор на „Ню Бояна Филм Студиос“ Ярив Лърнър бе толкова впечатлен от шоуто, че помоли проф. Любомир Стойков да го запознае с всички участващи дизайнери във Вечерта на стила. Г-н Лърнър разговаря с проф. Стойков за възможностите Академията за мода да му окаже съдействие във връзка с предстоящия концерт на  Фифти Сент в нашата страна и идеята преди него да се състои грандиозен моден спектакъл на български и чуждестранни дизайнери.

Професор Любомир Стойков увери Ярив Лърнър, че българската мода има голям потенциал и отлична международна репутация, както и, че Академията за мода ще направи необходимото това да се види по време на мащабното събитие, планувано за месец октомври.

Събитието се осъществи с подкрепата на „Балкантел“ и  беше уважено от редица ярки български и чуждестранни представители на обществения живот, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса, сред които Ярив Лърнър, Деси Бакърджиева, Христо Дурчев, Максим Бехар, проф. д-р Ефрем Ефремов, доц. д-р Яна Костадинова, Бояна Шарлопова, Юлияна Антонова, Иван Сираков, Веселин Фердинандов, Ивайло Кръстев, Пепа Попова-Кънева, Вероника Стефанова, Радослава Лазарова, Аксел Харди, Антон Узунов, Антония Стоянова, Диляна Матеева, Мария Радославова, Мадлена Иванова, Агнес Уейд – модел на „Вог“ и „Дьо магазин“ (която бе в България специално за събитието), Екатерина Свечева и др.  

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.