Проектът „Занаятите: Между музея и съвременността“ – образователни филмчета за деца

Проектът „Занаятите: Между музея и съвременността“ - образователни филмчета за деца
Проектът „Занаятите: Между музея и съвременността“ – образователни филмчета за деца

Поредица от пет кратки образователни филма за ученици ще допълнят образователните инициативи за представяне и популяризиране на българските традиции и обичаи на Националния етнографски музей

Проектът „Занаятите: Между музея и съвременността“ представя съществуващи и днес традиционни български занаяти – грънчарство, килимарство, ковачество, златарство и дърворезба в кратки аудиовизуални форми, насочени към детската аудитория.

Във всяко от филмчетата е включена кратка история на занаята, специфичните материали и инструменти, емблематични предмети от бита, символното им значение и участието им в различни ритуали. Колекциите на Националния етнографски музей съхраняват впечатляващи образци, до които широката публика няма достъп.

Проектът „Занаятите: Между музея и съвременността“ - образователни филмчета за деца
Проектът „Занаятите: Между музея и съвременността“ – образователни филмчета за деца

Погледът към тези скрити кътчета на музея, количеството и многообразието на предметите, съхранявани там, представя важни дялове от традиционната култура на българина и начина му на живот в миналото, които за младите хора не са достатъчно познати.

Във всяко от филмчетата се срещаме и с майстори, използващи днес наследствено предавани традиционни техники и знание. Те представят днешното битие на старите занаяти – как те живеят, как се съхраняват, но и как се развиват.

За по-малките са създадени две приказки, свързани с килимарството и със златарството, които могат да ги въведат в темата и да бъдат повод за разговор. Вторият модул на проекта е свързан с най-малките, които да могат да си направят три вида триизмерна хартиена работилница по модели, подготвени от наш художник.

Образователният проект „Занаятите: Между музея и съвременността“ се осъществява в партньорство с Националния етнографски музей и е финансиран от Национален фонд “Култура” по програма “Културно наследство”.

Проектът „Занаятите: Между музея и съвременността“ - образователни филмчета за деца
Проектът „Занаятите: Между музея и съвременността“ – образователни филмчета за деца

Кратките образователни филми ще бъдат излъчвани в Образователния център към НЕМ и в онлайн пространството на музея, който се стреми да отговори на очакванията на обществото музейните пространства да бъдат интересни и увлекателни, в синхрон със съвременните начини на достъп и потребление на информация.

Проектът „Занаятите: Между музея и съвременността“ - образователни филмчета за деца
Проектът „Занаятите: Между музея и съвременността“ – образователни филмчета за деца

Представянето на проекта ще се състои на 23 юни 2022 г., четвъртък, от 13:00 часа в Зала 11 на Националния етнографски музей, ул. Московска 6А., където ще срещнем младежи с екипа, създал филмите, ще видим филма  “Дърворезба“ и „Приказка за килимите“ и ще участваме в интересен открит урок по тъкане с майстор килимар Лидия Раева.

Също така ще разберем какви интересни инициативи е подготвил за децата през лятната им ваканция Образователния център към Националния етнографски музей.

Проектът „Занаятите: Между музея и съвременността“ - образователни филмчета за деца
Проектът „Занаятите: Между музея и съвременността“ – образователни филмчета за деца

Допълнителна информация за образователния проект „Занаятите: Между музея и съвременността“

Екип реализация на филмите:

Сценарист: Веселка Тончева

Консултант: гл. ас. д-р Иглика Мишкова, ИЕФЕМ-БАН

Художник: Борислав Колев

Оператор: Камен Колев

Режисьор: Екатерина Минкова

Продуцент: KAYA vision

„Ковачеството” запознава с традициите в изработването на сечива от желязо и тяхното приложение в живота ни – от такива за нуждите на земеделието и скотовъдството, до предмети, широко използвани в домакинството и в обществения живот. Ще научим какво е огрибка, мандало, лемеж и как могат да се декорират маши, безценни помощници в миналото на домакинята в кухнята.

Ще видим легенда за изковаване на нова наковалня и ще разберем защо тя има два рога. Ще надникнем и в ковачницата на майстора Георги Манолов, сред инструментите, с които майсторът опитомява желязото и го превръща в истински художествени произведения.

„Килимарството” представя прекрасни български килими с разноцветни багри и сложни фигури. Нашите чипровски и котленски килими отдавна са получили международно признание и техни образци има по цял свят, но дали знаем по какво да ги различим, какво е характерното за всеки тип?

От майсторката в тъкачеството Лидия Раева ще научим за някои интересни факти от историята на килимарството по нашите земи, за тънкостите в изработването на килимите и за символиката на различните втъкани в тях символи, как се работи със стана и за какво служат бърдото и совалката в процеса на тъкането.

„Златарството” показва прекрасни, накити, предмети от бита и църковна утвар от фонда на музея и разказва за тяхното значение и символика. А как е изглеждал навремето един златарските дюкян разбираме от архивните снимки и от запазеното до днес оборудване.

Майстор златарят Весела Петрова показва как една тънка сребърна нишка с ръчната ювелирна техника “филигран” се превръща в изящен дантелен детайл от накит.

„Дърворезбата” представя различните предмети, свързани с пастирската дърворезба и разликите й със занаятчийската дърворезба.

Една легенда дава обяснение защо хората трябва да носят дървата на гръб, разбираме кога се отсичат дърветата, за да са по-здрави, с какво се обработват и защо овчарската гега се прави само от леска, а хурките се украсяват с огледалца, къде се поставя домашният иконостас.

„Грънчарството” запознава с традициите в работата с глината, обяснява за видовете глина, които майсторите използват и ни представя нейното безценно приложение в ежедневието на българина – от различни видове тръби, използвани при стоежа на къщите, до чаши и бъклици, чинии и купи за софрата.

Ще видим красиви глинени произведения във фондовете на музея, какво представлява гледжосването и глазирането, ще научим как се става грънчар, а от легендата за Свети Спиридон ще разберем какво го превръща в закрилник на грънчарите.

Ще посетим пъстрото ателие на майстора грънчар Веселин Дамянов, който ще ни разкаже за тънкостите в занаята и ще ни демонстрира различни техники, с които изработва интересни глинените съдове. 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.