Проф. Десислава Минчева разказва с пастели в Нирвана

Проф. Десислава Минчева разказва с пастели в Нирвана
Проф. Десислава Минчева разказва с пастели в Нирвана

Художничката рисува специално за галерията на Ники Младжов

Разтърсващи пейзажи от Китай и Гибралтар, изпълнени с мистична ефирност, приковаващи погледа портрети от Индия, които остават отпечатък в душата и сърцето – изложбата „Места и хора“ на проф. Десислава Минчева в галерия Нирвана е едно от големите арт събития на пролетта в София.

„Искаше ми се тази изложба да бъде свързана по някакъв начин с името на галерията. Започнах я, след като позатихна истерията с ковид и имаше шанс да просветне в тунела. Във всеки случай се нуждаех от някакъв контрапункт на цялата тягост и изолация. После дойде войната в Украйна (не че човечеството някога е живяло мирно и в хармония). Накрая си отиде от този свят и майка ми – загуба, която не се преживява лесно. Една празнина, която трудно се запълва, а може би и никога…

През цялото време аз рисувах, защото това е единственият изход и спасение, като се съпротивлявах на онова отвън“, сподели професорката от Националната Художествена академия, която нарисува специално за галерия Нирвана великолепните си разкази върху платна с пастели.

Изложбата бе открита от собственика на галерията – бизнесменът и колекционер Ники Младжов, който е известен с усета си към наистина стойностните творци. Той припомни, че проф. Десислава Минчева е най-добрата ученичка на големия български творец – академик Светлин Русев, който заедно с Ники Младжов избра преди 6 години името на галерията, прочута като един от най-изисканите арт центрове у нас.

Той припомни също така и за това колко талантлива беше майката на проф. Минчева – известната българска художничка Калина Тасева, която наскоро ни напусна, но остави след себе си страхотни платна и най-доброто си творение – дъщеря си, авторка на истински истории върху платна.

Директорката на Софийска градска художествена галерия Аделина Филева, проф. Греди Асса, проф. Любомир Каралеев, художниците Надя Станчева, Деси Денева-Деде, Николай Янакиев, Владимир Пенев, Румен Рачев, Камен Бонев, Насимо, Николай Панайотов, бизнесдамата Капка Амзина и половинката й Явор Цаков, бизнесдамата Меги Савова, ексшефът на магистрална полиция генерал Красимир Занев, известната общественичка Светлана Шаренкова, бизнесмени и колекционери се насладиха на картините от изложбата.

„Места и хора“ може да се види в галерия Нирвана до 17 юни.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.