Грузински монах ще пее мистична музика на арамейски език в Бачковския манастир

Асирийски монах ще пее мистична музика на арамейски език в Бачковския манастир
Асирийски монах ще пее мистична музика на арамейски език в Бачковския манастир

Събитието с полифонични изпълнения се организира от посолството на Грузия по повод националния  й празник

Асирийски монах ще пее мистична музика на арамейски език в Бачковския манастир
Асирийски монах ще пее мистична музика на арамейски език в Бачковския манастир

Нейно Превъзходителство Тамара Лилуашвили, посланик на Грузия у нас, организира изключително събитие в Бачковския манастир на 28 май. Поводът е Денят на независимостта на държавата, възвърната след близо 200—годишно руско господство, и неин национален празник. Ще бъде отбелязана и 30-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между Тбилиси и София.

През последните десетилетия народът на Грузия упорства и преодолява много трудности, за да утвърди страната като модерна и демократична държава, изградена върху основата на нейната европейска история, датираща от раждането на западната цивилизация.

Бачковският манастир „Успение Богородично“ не е избран случайно.  Той е основан през 1083 година от грузинският пълководец, велик доместик на западните войски на византийския император Алексий Първи Комнин, и неговият брат Абазий.

Посланикът Лилуашвили е поканила за магическо съсллужение  грузинският монах от асирийски произход  архимандрит Серафим (Бит-Хариби). Той  и хорът му изпълняват грузински полифонични песнопения с почти космическо звучене.

Отец Серафим е асирийски християнин, бивш майстор по бойни изкуства. Той посвещава живота си на Исус като облича монашески одежди и отива да служи в малкото грузинско селце Кенда. Там живеят около 2000 асирийци, които говорят арамейски, езикът, на който мнозина вярват, че е проповядвал Исус.

Песнопенията на отец Серафим, които са на арамейски, ни дават възможност да чуем език на 2500 години и да преживеем усещането как би звучала Библията, цитирана от Исус Христос.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.