На Великден до Великденския остров с Нина Димитрова и театър Кредо

 В Техеран дори палмите носят хиджаб, шегуват се актьорите от театър Кредо
В Техеран дори палмите носят хиджаб, шегуват се актьорите от театър Кредо

В Покана за пътуване на 24 април 2022 по програма Христо Ботев на БНР от 17 часа: „Шинел“ по Гогол в Япония, Иран и Далечния Изток. Полет с балон над Комините на феите в Кападокия

Театър Кредо отбелязва 30 години през 2022-а
Театър Кредо отбелязва 30 години през 2022-а

Театър Кредо, създаден от Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека,  през 2022-а навършва 30 години. За омагьосаните от сценичното изкуство ще спомена „Шинел“, „Каквото направи дядо все е хубаво“ и „Ревизор“.

За любителите на статистиката ще добавя: 600 изиграни представления на 9 езика на повече от 200 фестивали по света,  14 международни награди.

Е, как да не поканя Нина Димитрова – сърцето и мозъкът на театър Кредо да си говорим за пътешествията им, след като са стигнали дори до Великденския остров. Само турнетата им в Япония са десет, а годишнината на Кредо ще отбележат във въздуха – на път за 11-ия гастрол в Страната на изгряващото слънце.

Енергията на Великденския остров е и в тайната на главите моаи
Енергията на Великденския остров е и в тайната на главите моаи

Не по-малко интересен и е разказът на Нина Димитрова за представянето на Шинел в Техеран и препирните с местния цензор, настояването актьорите да не се докосват на сцената и жените задължително да носят хиджаб.

Създаденият от Нина и Зуека театър Кредо наистина има забележителни успехи – представленията му са в „Топ 20” на най-добрите събития на най-големия световен фестивал на изкуствата в Единбург. И в първата петица на класацията на вестник „Гардиън” за най-добрите спектакли в лондонския театралния афиш при гостуването в „Барбикан Център”.

Театър Кредо във Великобритания
Театър Кредо във Великобритания

Тъкмо реших как прозрението на Нина Димитрова, че всички сме произлезли от едно ребро е изключително дълбок финал за нашия разговор, когато тя реши да повдигне театралната завеса пред творческата работилница на театър Кредо, подкрепена от Националния фонд Култура.

Винаги съм смятала, че най-глупавият въпрос в едно интервю с артист е онзи за бъдещите творчески планове. Но не и когато става дума за Гоголооката Нина Димитрова, както я  наричат почитателите й.

През юбилейната си 30 година от своето създаване, Театър Кредо осъществява два проекта с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ – проект „Клоунът Гогол“ по програма „Творческо развитие“ и целогодишната му дейност през 2022 година по проект „кредО!шинел!“ по програма „Едногодишен грант“.

Няма друго място по света, където зъберите да разказват приказки

Още за мистиката и древната история на Кападокия, четете тук

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.