Изложбата „Дипломация и изкуство II“ гостува в Националния музей на Черна гора

Изложбата "Дипломация и изкуство II" гостува в Националния музей на Черна гора
Изложбата „Дипломация и изкуство II“ гостува в Националния музей на Черна гора. Платно на Константин Щъркелов

Представителна изложба от богатата колекция на Министерство на външните работи ,,Дипломация и изкуство“, част II ще бъде показана в Националния музей в историческата столица на Черна Гора – гр. Цетине.

Проектът се реализира от Държавния културен институт към министъра на външните работи, българското посолство на Р България в Подгорица с любезното съдействие на Националния музей на Черна Гора и с медийното партньорство на Българската телеграфна агенция.

Той е своеобразно продължение на едноименната изложба от 2019 година, посветена на 140 години от създаването на българската дипломатическа служба, представяна в редица национални и регионални музеи и галерии.

Изложбата "Дипломация и изкуство II" гостува в Националния музей на Черна гора. Алцек Мишев
Изложбата „Дипломация и изкуство II“ гостува в Националния музей на Черна гора. Алцек Мишев

 Експозицията включва 22 живописни работи на утвърдени български художници от следвоенния период, успели да съхранят постиженията в областта на изобразителното изкуство от предните поколения артисти, добавяйки своите творчески търсения. Министерството на външните работи на България в продължение на десетилетия създава забележителен по обем и по художествени качества фонд от произведения на изящните изкуства.

Само в сградата на министерството на външните работи в София колекцията наброява над 400 творби, а в българските дипломатически мисии зад граница са експонирани близо 2000.    

Представени са автори, творили през 40-те и 50-те години – Константин Щъркелов, Деню Чоканов, Атанас Михов, Здравко Александров, Васил Стоилов, следвани от тези, творили през 60-те – Владимир Мански, Ваня Дечева, Тодор Динов, Борис Ненов, Владимир Гоев.

Изложбата "Дипломация и изкуство II" гостува в Националния музей на Черна гора. Владимир Мански
Изложбата „Дипломация и изкуство II“ гостува в Националния музей на Черна гора. Владимир Мански

Преобладават живописните платна, предимно пейзажи. Това може да се обясни със специфичната функция на художествения фонд – да създава естетическа атмосфера в официалните и служебните помещения на министерството и на задграничните мисии. Е

дновременно с това като се проследи развитието на художествената изразност през годините ще открием и новите тенденции от 70-те и 80-те години в изкуството на следващите поколения.

Те са свързани с опростяване на художествения образ, изграждане на национален стил с оригинални пластични тълкувания, нова вещественост, поява на асоциативна живопис, монохромна образност и т.н.

В тази област са произведенията на Найден Петков, Андрей Лекарски, Георги Божилов, Йордан Кацамунски, Светлин Русев, следвани от Георги Баев, Свилен Блажев, Стоян Цанев, Велико Маринчевски, Иван Милев.

Списъкът на представените в колективната изложба автори завършва с Алцек Мишев. Неговата миниатюра върху дъска пресъздава акцията му ,,Преплуване през Атлантика“ /1979 – 1982г./, където Мишев прекосява Атлантическия океан, плувайки десетки километри на ден в басейна на презокеанския кораб ,,Кралица Елизабет – 2“.

Пътуващата изложба гостува в Националния музей в гр. Цетине, Черна гора от 7 април до 29 април 2022 г., след което предстои да бъде показвана и в други градове на страните от Западните Балкани.

Изложбата "Дипломация и изкуство II" гостува н Националния музей на Черна гора. Иван Милев
Изложбата „Дипломация и изкуство II“ гостува в Националния музей на Черна гора. Иван Милев

https://www.culture-mfa.bg/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.