Емона Георгиева, детето-чудо в балета, е номинирана за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2022

Емона Георгиева, детето-чудо в балета, е номинирана за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2022
Емона Георгиева, детето-чудо в балета, е номинирана за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2022

Очарователната балерина е първата българка директно одобрена за солист в руска балетна трупа

На 26-и април, за тринадесети пореден път, ще бъде връчена най-престижния приз за млади таланти в България – Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“. Все повече млади творци от различни области на изкуството мечтаят за нея, като конкуренцията е огромна.

Всяка година журито избира пет номинации за култовата вече награда, като всеки един от тях става победител в съответното изкуство.

Победител в категория ТАНЦОВО ИЗКУСТВО е Емона Георгиева (19г.). Занимава се танци от 4 годишна. На 11 започва да танцува балетни вариации директно на палци без да има, каквато и да е представа през каква основа е трябвало да премине.

За балетната станка се хваща чак на 15, когато е приета в Национално Училище за Танцово Изкуство с профил модерен танц в класа на известния хореограф Галина Сребрева, с която работи и до днес.

Емона Георгиева, детето-чудо в балета, е номинирана за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2022
Емона Георгиева, детето-чудо в балета, е номинирана за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2022

На 17 печели първо отличие на конкурса „Анастас Петров“, сребърен и бронзов медал на световните финали в Португалия и стипендия за Joffrey Academy of Dance – Chicago. След това кандидатства за трупата на Борис Ейфман – Санкт Петербург.

Одобрена е за ролята на Кармен след тежък кастинг и така се превръща в първата българка директно приета за солист в руска балетна трупа. За огромно нейно съжаление, пандемията осуетява мечтите й и поради бюрократични пречки с визи и разрешителни тя не можe да замине.  

Емона Георгиева, детето-чудо в балета, е номинирана за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2022
Емона Георгиева, детето-чудо в балета, е номинирана за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2022

Емона не се отказва да гони мечтите си и като стъпка към тях, едва 19-годишна вече е солист на трупата на Държавна Опера, Бургас. Георгиева е носител на редица престижни награди от конкурси за балетно изкуство. Ето какво сподели прекрасната балерина за голямата си любов танца:

           „ Танцът за мен е спасение и моята абсолютна свръх-сила. Моята мотивация съм Аз. За мен няма по-мотивиращ фактор от моя личен устрем и резултати, въпреки изключително нехарактерният ми път. Вдъхновена съм от собствената си обич към танца, която зная, че е безподобна. Моята мисия е да продължа да доказвам, че само с чест, труд и обич успехът може да бъде факт.“

Вижте кратък филм за Емона Георгиева:

Останалите номинирани за Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“ са театралният режисьор Бюрхан Керим, визуалният артист Александър Лазарков, контрабасистът Калина Андреева и първата от години насам двойна актьорска номинация за Йоан Попов и Александър Григоров.

Вижте всички номинирани за 2022 г:  

Пет номинации, един носител на мечтаната награда! Победителят ще грабне знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв! Най-важното обаче е, че не само той, но и всички номинирани ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти и ще станат част от семейството на Фондация „Стоян Камбарев“, която дава криле и сбъдва  мечтите на младите и талантливите.

Кой ще спечели Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на незабравимия театрален режисьор Стоян Камбарев, определя жури, в което влизат членовете на УС на Фондацията начело с актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Номинираните
Номинираните

Церемонията за връчване на Годишните Награди на Фондация „Стоян Камбарев” ще се състои на 26-и април в JOY Station. Именно тогава на живо публиката за четвърти път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет).

3-ма млади кинорежисьори, селектирани от изключително сериозно  международно жури, снимат 5 минутен игрален филм само за 5 дни. Имената на избраните финалисти са Лора Маркова, Антоний ХристовОрлин Менкаджиев. Един от тях ще заслужи статуетка и 10 000 лв. за следващия си филм, след гласуване на живо от всички гости на Церемонията, които ще гледат премиерно трите пет минутни ленти.

Наградата 355
Наградата 355

Водещ на бляскавата Церемония по традиция отново ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на класно шоу – кино, музика и незабравими емоции!

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ е включена в Националния културен календар на Министерство на културата и е част от Календара на културните събития на Столична Община. Осъществява се с подкрепата на Министерството на Културата и Столична Община, с официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН, РИСК Инженеринг, Разсадник НАНОВСКИ и благодарение на КАРИ Резидънс, IDEAcomm, Технополис, MERCI, Prime Development, SSG, Винарска изба Катaржина Естейт, Rois и гостоприемството на прекрасния Sofia Residence Boutique Hotel.

Продуцент е NOVA film – компанията на Деси Тенекеджиева, която специално ще се завърне от Лондон за за вулнуващата вечер, придружена от плеяда звездни гости.

Номинирани за Полет в Изкуството

Финалисти НАГРАДА ЗА КИНО 355

ТВ версия на Церемония 2021

Абонирайте се и последвайте Фондация „Стоян Камбарев“:

YouTube

https://www.youtube.com/user/FoundationKambarev?feature=g-all-u

Instagram

https://www.instagram.com/stoyankambarevfoundation/

FB

https://www.facebook.com/foundation.stoyan.kambarev/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.