Посланикът на Армения Н.Пр. Армени Едигарян: Арменците харесват вашето Черноморие, а вие елате у нас

Храмът Звартноц в АРмения
Храмът Звартноц в Армения

В Покана за пътуване на 13 март 2022 по програма Христо Ботев на БНР от 17 часа: Бойка Велинова за пролетните фиести в Андалусия. Плуване с диви делфини и ритуалът по приготвяне на морски таралеж на Мавриций

Готова за панаира в Севиля
Готови за панаира в Севиля
Да се гмурнеш сред диви делфини на Мавриций!
Плуване с диви делфини на Мавриций

Българите и арменците живеят заедно от векове, обичат се, уважават се и си помагат. Християнски народи, те имат общи празници, традиции и обичаи, дори сходни гозби.

Всеки от нас има приятели български арменци, но същевременно не знаем Бог знае колко за древната земя, от която произхождат. За да поправи тази несправедливост Покана за пътуване гостува на  извънредния и пълномощен посланик на Република Армения у нас Н.Пр. Армен Едигарян.

Посланикът на Армения Н.Пр. Армени Едигарян
Посланикът на Армения Н.Пр. Армени Едигарян

Той изрази надеждата, че скоро ще има редовна въздушна линия между България и Ереван, но засега остават само чартърните полети през лятото, с които арменците идват на нашето море.

Храмът Звартнотц
Храмът Звартнотц
Хлябъв лаваш

Родината им е страна с древна история, невероятна природа и отлична кухня, но това са само факти, които ние българите знаем. Малцина обаче са информирани, например, че Зорак Карер е с 3500 години по-стар от Стоунхендж. Помолих посланика на Армения да разкрие най-завладяващите места, които трябва да видим в неговата страна.

Той заяви, че там може да се пътешества с бюджет за всеки джоб.

Слушателите на БНР ще научат много за историческите забележителности и красотите на Армения от разговора с Н.Пр. Армен Едигарян, който ще бъде излъчен на 13 март от 17 часа.

Неведнъж Бойка Велинова е гостувала в Покана за пътуване. Тя е наш кореспондент от всички краища на света, защото е несломим пътешественик, дигитален номад, полиглот, кулинарен авантюрист и ценител на бавното живеене.

На панаир в Севиля

Посетила е 109 държави на 6 континента, но в последно време живее за постоянно в Андалусия.  Тя ще даде безценни идеи за пролетни пътешествия до Севиля, Кордоба и Гранада.

Жените и мъжете в Севиля

Пътуващият писател и журналист Бойка Велинова така разказва за пролетните празници в Андалусия, че ръката ви сама ще посегне към мишката, за да потърси самолетен билет за Испания.

Майските кръстове

Патиото е характерният вътрешен двор на къщите в Португалия и Испания, силно повлияни от мавританската архитектура и бит. Той е ограден от всички страни, открит е към небето, осигурява защитеност, уединеност и интимност на обитателите на дома. Но също така е повод за празник с леко състезателен характер в Андалусия.

Андалуското патио
Андалуското патио
Патио по време на конкурса в Кордоба

Фиеста в Андалусия, при която всички украси са еднакво хубави, представена ни от Бойка Велинова. Тя обеща да разкаже и за процесия през Страстната седмица, в която всяка година участва лично Антонио Бандерас в следващо издание на Покана за пътуване.

Майските кръстове

Както вече имах случай да се похваля, неотдавна бях на остров Мавриций, където хем изгорях, хем не стоях много на плажа. Но това е нормално за луд приключенец като мен. До този момент ви разказах за разходката с лъвове и посещението на Седемцветната земя, където вулканичните пясъци се стелят в различни цветове, но дори и да ги разбъркате в шепа, след миг се разделят отново по нюанси.

Днес идва ред на уникалното усещане да плуваш с диви делфини в Индийския океан. Повече за него и за ястието морски таралеж – четете тук

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.