Ясни са младите таланти, номинирани за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“-2022

Вижте кои са младите таланти, номинирани за Наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев"-2022
Вижте кои са младите таланти, номинирани за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“-2022

Огромна конкуренция между изумителни творци в борба за най-елитния арт приз за млади артисти в България

Единствената българка, директно одобрена за солист на руска трупа, мултиталант – режисьор, уникален визуален артист, виртуозен музикант и двойна номинация за изключително впечатляващ екранен дует са избраните и номинирани за култовата Награда за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“ тази година.

На 26-и април за тринадесети пореден път предстои Официалната Церемония за връчване на най-престижния и чакан приз за млади творци в България – този на Фондация „Стоян Камбарев“. И тази година битката ще бъде повече от оспорвана заради невероятните качества и безспорни успехи на номинираните.

Ето кои са петте номинации тази година:

АЛЕКСАНДЪР ЛАЗАРКОВвизуален артист, 23 г. /инсталация, скулптура, графика/

АЛЕКСАНДЪР ЛАЗАРКОВ
АЛЕКСАНДЪР ЛАЗАРКОВ

Забелязан е заради неподправения му интелект и усет към актуалния живот на съвременното изкуство. Завършва „Графика“ в Националната Художествена Академия. Смел в експериментирането с изразни средства, не спира да изненадва с нови  интерпретациии на теми от сферите на биологията, екологията, химията, физиката и психологията. Заминава да твори в Испания, по програма Еразъм.

През 2021 г. Александър е номиниран за най-сериозната наградата за млади художници – БАЗА. Жаден за дискусии и споделяне на идеи, вече е реализирал  няколко самостоятелни изложби, дори на нетипични места като подлез. Човек на Духа, Разума и Чувствата.

ЕМОНА ГЕОРГИЕВА , балерина, 19 г.

ЕМОНА ГЕОРГИЕВА
ЕМОНА ГЕОРГИЕВА

Занимава се танци от 4 годишна, но за балетната станка се хваща чак на 15, когато е приета в Национално Училище за Танцово Изкуство с профил модерен танц в класа на хореографа Галина Сребрева, с която работи и до днес.  На 17 печели първо отличие на конкурса „Анастас Петров“, сребърен и бронзов медал на световните финали в Португалия и стипендия за Joffrey Academy of Dance – Chicago.

След това кандидатства за трупата на Борис Ейфман – Санкт Петербург. Одобрена е за ролята на Кармен след тежък кастинг. Пандемията осуетява мечтите на първата българка директно одобрена за солист на руска трупа, но Емона не се отказва и отскоро е част от трупата на Държавна Опера Бургас. 

БЮРХАН КЕРИМ, театрален режисьор, 26 г.

БЮРХАН КЕРИМ
БЮРХАН КЕРИМ

Учи в актьорския клас на проф. Маргарита Младенова в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Снима във филма „8 минути и 19 секунди“ по Георги Господинов на режисьора Кристина Грозева. Започва да учи и режисура в сценичните изкуства. В Румъния пише пиесата „Името ми бе…“, по-късно създава и радиопиеса със същото заглавие. Дебютира като режисьор в ТР Сфумато с „Край на играта“ по текстове от Хулио Кортасар, Хосе де Еспронседа и стари испански романси. Професионалните интереси на Бюрхан са в областта на театъра, литературата, драматургията и музиката. Предстои излизането на първия му роман „Лавандуловото момче“.

КАЛИНА АНДРЕЕВА, музикант, 21 г

Родена е музикантско семейство, като дете започва с пиано, но после избира контрабаса и продължава обучението си в НМА “Проф. Панчо Владигеров”, в класа на проф. Д-р Петя Бъговска. Паралелно се занимава с народна музика, джаз, рок и фънк. Като контрабасист участва в престижни, музикални джаз фестивали, а с класически контрабас печели множество конкурси като Doublebass Competition of C. D. von Dittersdorf – Словакия, „Светослав Обретенов“ и др. Пее във вокално студио „Нуша“ на Нели Андреева, с който представят българския фолклор по целия свят, включително с онлайн концерт, по поръчка за Белия дом в САЩ. Калина е била е част от World Youth Orchestra, с които записва за National Geographic.

ЙОАН ПОПОВ 23г. и АЛЕКСАНДЪР ГРИГОРОВ 31г.,  двойна актьорска номинация

ЙОАН ПОПОВ 23г. и АЛЕКСАНДЪР ГРИГОРОВ 31г

Забелязани са от журито, заради изключителната си екранна симбиоза, партньорство и органично актьорско присъствие в дипломния филм на режисьора Крис Захариев –  „Един асансьор разстояние“. Двамата състуденти завършват НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. д-р Ивайло Христов. На сцената на учебния театър играят в „Суматоха“ от Йордан Радичков и печелят Награда „Златен Кукерикон“ в категория „Млада Надежда“.

ЙОАН се занимава и с музика- пее, свири на китара, пиано и барабани, композира. Участва в 4 мюзикъла на Държавна опера Варна, сред който са „Цар Лъв“ с режисьор Петко Бонев и рок мюзикъла „Коса“ на режисьор Борис Панкин. Реализира театрални проекти през сдружение Суматоха.

АЛЕКСАНДЪР Започва пътя си в актьорското студио на Малин Кръстев в Младежкия театър, а вече е част от трупата на Сатиричния театър “Алеко Константинов“. Театралните му превъплъщения са неизброими. Снимал е в английския телевизионен сериал „Plebs“.

Пет номинации, един носител на мечтаната награда!

Победителят ще грабне знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв! Най-важното обаче е, че не само той, но и всички номинирани ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти и ще станат част от семейството на Фондация „Стоян Камбарев“, която дава криле и сбъдва  мечтите на младите и талантливите.

Кой ще спечели Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на незабравимия театрален режисьор Стоян Камбарев, определя жури, в което влизат членовете на Фондацията начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Церемонията за връчване на Годишните Награди на Фондация „Стоян Камбарев” ще бъде на 26-и април в JOY Station. Именно тогава на живо публиката за четвърти път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет).

3-ма млади кинорежисьори, селектирани от престижно международно жури от Холивуд, Великобритания, Италия и България ще заснемат и монтират 5 минутен игрален филм само за 5 дни. Имената на избраните финалисти са Антоний Христов, Лора Маркова и Орлин Менкаджиев.

Един от тях ще заслужи статуетка  и 10 000 лв. за следващия си филм, след гласуване на живо от всички гости на Церемонията.

Водещ отново ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на класно шоу – кино, музика и незабравими емоции!

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев се осъществява с подкрепата на Министерството на Културата , Столична Община, официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН, РИСК Инженеринг, Разсадник НАНОВСКИ и благодарение на КАРИ Резидънс, IDEAcomm, Технополис, MERCI, Prime Development, SSG, Винарска изба Катaржина Естейт, Rois

Продуцент е NOVA film – компанията на Деси Тенекеджиева.

Вижте номинираните за Полет в изкуството

Вижте Финалисти НАГРАДА ЗА КИНО 355

Вижте ТВ версия на Церемония 2022

Абонирайте се и последвайте Фондация „Стоян Камбарев“:

YouTube

https://www.youtube.com/user/FoundationKambarev?feature=g-all-u

Instagram

https://www.instagram.com/stoyankambarevfoundation/

FB

https://www.facebook.com/foundation.stoyan.kambarev/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.