Бъдещите Фелини, Спилбърг и София Копола – финалисти на НАГРАДА ЗА КИНО 355 тази година!

Бъдещите Фелини, Спилбърг и София Копола - финалисти на НАГРАДА ЗА КИНО 355 тази година!

Деси Тенекеджиева привлече звездно международно жури за иновативния кино конкурс на Фондация „Стоян Камбарев“

Бъдещите Фелини, Спилбърг и София Копола - финалисти на НАГРАДА ЗА КИНО 355 тази година!
Бъдещите Фелини, Спилбърг и София Копола – финалисти на НАГРАДА ЗА КИНО 355 тази година!

За четвърта поредна година Фондация „Стоян Камбарев“ предизвика младите кино творци с нещо ново, смело и различно –НАГРАДА ЗА КИНО 355!

3-ма избрани кинорежисьора, трябва да заснемат, монтират и предадат 5-минутен игрален филм само за 5 дни. Оттам и заглавието: ТРИ -ПЕТ -ПЕТ! Кино състезанието за първи път се осъществява и с подкрепата на Столична Община.

Младите филмейкъри на възраст между 18 и 30 години имаха пълна творческа свобода на тема, стил и жанр и само едно  условие – филмите им да бъдат с НЕОЧАКВАН КРАЙ. От множеството получени кандидатури, 10 полуфиналисти се бориха да продължат във втория етап.

Актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева успя да привлече един от най-успелите Европейски филмови продуценти Фабиан Гасмия за Председател на 13 членното международно жури на НАГРАДА ЗА КИНО 355 тази година. Редом до него в звездното жури като нов член застава Кърсти Бел от Goldfinch Entertainment, заедно с хитовия британски режисьор Бен Чарлз Едуардс.

Почетен Председател продължава да е легендарният Освалдо Де Сантис,  главен консултант на Paramaunt Pictures, а преди това цели 33 години Президент на Twenty Century Fox, Италия! Te,  заедно с постоянните членове на журито – все водещи продуценти и режисьори от Холивуд, Великобритания и България, избраха за финалисти – трима млади филмейкъри , които се отличиха с висока мотивация, оригинални идеи и силна страст за кино:

АНТОНИЙ ХРИСТОВ                                                                                                                                    

Проект за филм: “БЪЛХА”                                                                                                                

Експликация:   https://youtu.be/TbKe0alp4zw

Антоний е на 26 години. След завършване на гимназия, веднага заминава в Англия, за подготвителен курс “Основи на киното и фотографията“. Създава първия си късометражен филм “Thief”, с който бива приет в Arts University Bournemouth. Там режисира четири впечатляващи късометражни филма. Следват музикалното видео на беларуския изпълнител Neronski, реклами и редица видеографии за младежката LGBT организация “Действие”. В момента е магистър “Екранна Режисура” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“.

ЛОРА МАРКОВА                                                                                                                                                                       Проект за филм: “РАЗГОВОРИ С НЕПОЗНАТ”

Експликация:   https://youtu.be/RNqjEu-0l2Y

Лора е на 22 години. Развива силна страст към психологическия аспект на историите и инкорпорирането на културата си в тях. Завършва бакалавър Филмова Продукция в Met Film School, а сега е Магистър Сценаристика в London Film School. През изминалите три години е работила по множество  филмови проекти в Англия и България. Последният й късометражен филм “Чакалнята” получава много селекции и награди като някои от тях са Лондонския Международен Конкурс за Сценарии, Vegas Movie Awards, In the Palacе и др.

ОРЛИН МЕНКАДЖИЕВ

Проект за филм: “СТАРЕЦЪТ НА ТЕЛЕФОНА”

Експликация:   https://www.youtube.com/watch?v=CIYew261QZo

23 годишният Орлин в момента е студент в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Снимал е различни филмови етюди, музикални клипове и реклами. Режисирал е два късометражни филма. Документалният „Жрици“ и игралният „Игра“ , който има активен фестивален живот –  “7th Contact Yasar university Turkey” , Early bird Bulgaria”, а тази година е в официалната селекция на 26-тия „София филм фест“. Орлин е силно повлиян от Френската нова вълна, Брехт, Лантимос, Бергман, Звягинцев, Сорентино и Фелини.

За първи път и тримата финалисти получават освен пълна подкрепа за продуциране на филмите си и финансов стимул в размер на 1500лв.

Трима млади кинорежисьорu, но само един победител! Кой ще бъде той? Единствена и решаваща роля ще има публиката по време на 13-тата Церемония за връчване на Наградите за изкуство на Фондация „Стоян Камбарев“, която ще се състои на 26-ти април в JOY Station. Гостите ще гледат премиерно трите филма, ще гласуват на живо и така ще определят новия Носител на НАГРАДА ЗА КИНО 355.

Той ще получи прекрасна авторска статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм, благодарение на партньорите от NOVA Film, Black SEA film, MAGIC Shop Rental, UFO Film and Television Studios и ARS Digital Studio.

Освен тримата финалисти, които започват подготовка за снимки, за първа година, 7 от останалите кандидати, ще бъдат отличени със сертификат за Полуфиналист на НАГРАДА ЗА КИНО 355 и те са: Кристиан Георгиев, Лина Павлова ,Теодор Доков, Немо Методиев, Златина Тенева, Румен Русев и Даниел Кръстева.

Вече са готови новите изключително любопитни филма на Носителите на НАГРАДА ЗА КИНО 355 от изминалите 3 години, някои от тях, подкрепени на НФК:  „Отвъд Бетона“ на Йордан Михайловски; „Мечтата на Наташа“ на Ваня Бойчева и „Калоян който се самоуби“ на Виктор Иванов.

От Фондацията подкрепиха и лентите не само на победителите, но и на талантливите финалисти: Евгения Танева и Сашето и неговата камера“ и Стефани Райчева и филмите й  „Баба“ и „Елхи на Таланта“.

Така, Фондация „Стоян Камбарев“ продължава да дава криле на младите кинорежисьори и в следствие на НАГРАДА ЗА КИНО 355 само за последните три години се появиха цели 19 нови вълнуващи български филма, продуцирани от Деси Тенекеджиева, които смело поемат  към световните кинофестивали.

Вижте финалистите в кратко филмче:

Абонирайте се и последвайте Фондация „Стоян Камбарев“

YouTube

https://www.youtube.com/user/FoundationKambarev?feature=g-all-u

Instagram

https://www.instagram.com/stoyankambarevfoundation/

FB

https://www.facebook.com/foundation.stoyan.kambarev/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.