40 години дарител и будител – НДФ „13 века България“

40 години дарител и будител – НДФ „13 века България“
40 години дарител и будител – НДФ „13 века България“

 Националният дарителски фонд  „13 века България“ пусна кратко видео, в което най-младият член от екипа на Фонда – изкуствоведът Иван Стефанов представя най-знаковото (според него) дарение от всички близо 90 хиляди, постъпили през последните четири десетилетия.

В Деня на народните будители разлистваме книгата  „40 години НДФ „13 века България“. Мисия дарителство“ и виртуално, за да достигне до по-широка аудитория. Ненапразно четивото с най-забележителните  щедри жестове на световни и български творци, учени, организации и държави носи това име – дарителството е втъкано в същността и паметта на Фонда. Както и в неговото бъдеще.

Видеото, заснето от Цветан Игнатовски подчертава ролята на НДФ „13 века България“ като гарант за спазване на волята на дарителя. Защото по-голямата част от произведенията на изкуството, паричните суми, книги и архиви са поверени на организацията, за да стигнат по най-честният и безупречен начин до онези, на които се предоставят.

Освен това Фондът в продължение на четвърт век окуражава младите писатели чрез Националния конкурс за къс разказ на името на Рашко Сугарев. А когато си получил отлична оценка от доказани таланти като Димитър Коруджиев, Деян Енев, Теодора Димова и Георги Величков, наистина ти поникват крила. 

Повече от 12 поредни години утвърдени и начинаещи автори, малки и солидни издателства  мерят страници за най-престижния приз за проза „Роман на годината“. 

Макар и само с едно издание надпреварата на Националната награда за млад талант в съвременното изкуство и наука събира съцветие от най-светлите умове и дарования на България, придобили световна известност и реализация.

ЮНЕСКО по традиция дава патронажа на НДФ „13 века България“ за провеждането на международния младежки фестивал „Река на толерантността“, в който студенти от художествените академии на Балканите и техните преподаватели обменят енергия и идеи.

Траен и желан партньор на Фонда е УНИЦЕФ. Конкурсът за детска рисунка на тема „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“ е съвместна инициатива, родила незабравими изложби.

Отлично е  и сътрудничеството с Държавния културен институт към министъра на външните работи, както и с още десетки организации и институции.

С това Националният дарителски фонд „13 века България“ изпълнява своята будителска и просветителска мисия докрай!  И прелива дарителската си кауза в други инициативи с морална стойност и устойчиво развитие през годините.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.