Великолепието на китайските носии грее край НДК

Великолепието на китайските носии грее край НДК
Великолепието на китайските носии грее край НДК

Ивета Балевска

Великолепието на китайските етнически носии. Под това мото е откритата в центъра на София фотоизложба, организирана от Министерството на културата и туризма на Китай, Посолството на КНР в София, съвместно със Столичната община.

В продължение на три седмици  жителите и гостите на  София, както и любителите на китайската култура и традиции от цялата страна,  ще имат възможността да се запознаят с многообразието и великолепието  на народните носии от различни части на Китай. Поради пандемичната обстановка и предпиетите противоепидемични мерки в страната, фотоизложбата е подредена на открито пространство – в западната част на парка около НДК.

Великолепието на китайските носии грее край НДК
Великолепието на китайските носии грее край НДК

„От древни времена предците на различни етнически групи в Китай са работили, живели и се разпространявали по земите  на Китай, чрез безброй сблъсъци и сливания. Но всички те, заедно, успяха да изградят  плуралистичната и интегрирана китайска цивилизация”, казва съветникът по културните въпроси към посолството на КНР в София г-н   Син Гуан.  

Той обяснява, че облеклото е не само елемент от човешкия живот, но и важен носител на националната култура, който олицетворява битовите обичаи, естетическия усет и религиозните вярвания на различните националности.

„Китай е едно голямо семейство, съставено от 56 етноса, всеки от които има свои национални носии. Чрез 56 снимки, изложбата ще представи на българската публика солидарността, единството, красотата и хармоничността на китайската нация”, подчертава китайският културен аташе.

Прекрасните  снимки,  подбрани специално за тази фотоизложба, показват  цветните и великолепни етнически носии на Китай,  представят грандиозната картина на историческите промени и културната еволюция на китайската нация.

Ето и повече информация за историята и традициите в националните носии на КНР.

 Китай е обширна държава, с богата и дълга история, на чиято територия  се е родила и развила забележителна цивилизация. Предците на всички днешни етноси са се трудили, живели и множали върху тази огромна земя. Техните култури са се смесвали и взаимодействали, формирайки заедно, основаната на хармония, многообразие и единство, китайска цивилизация.

 През този дълъг исторически процес всеки етнос е създал, съхранил и предал през поколенията своята уникална традиционна култура, която независимо от материалните или духовните си измерения, показва на света развитието, народопсихологията, ценностите и естетиката на различните китайски националности.

Облеклото е един от основните елементи на човешкия живот и базов символ на  цивилизация. Като отражение на определена социална култура, то е не само есенция на материалните, но и символ на нейните духовни измерения. От зората на своята история хората влагат в дрехите си своя житейски опит, естетически усет и предпочитания, манталитет и религиозни вярвания. Китай е голямо семейство, съставено от 56 етноса, всеки от които има свои характерни национални носии и те заедно са частици от цялостната картина на китайската култура на облеклото.

Елегантните ханфу, изчистените халати на монголците, спиращите дъха украси за глава на мяо, изящните бродерии на и, великолепните материи на джуан, поразителните казахски шапки „такия“, пъстрите ръкави на ту, мистичните хиджаби на саларите и чудните колани на дъан са само част от многообразието в настоящата изложба, представяща облеклата на различните китайски етноси в хода на историческите, икономическите и културните промени, демонстрирайки единството, красотата и хармонията на китайската нация.

Изложбата „Великолепието на китайските етнически носии” ще може да се разгледа до 21 ноември т.г. в парка на НДК.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.