Пътешествие с яхта по бреговете на Турция – постижимата почивка

С яхта до ликийските гробници и родното място на дядо Коледа
С яхта до ликийските гробници и родното място на дядо Коледа

В Покана за пътуване на 27 юни по програма Христо Ботев на БНР от 17 часа: Пътешествие около света чрез подправките на израелските пазари

Кореспондентите на  БНР в Израел Феня и Искра Декало се изхитриха да пътешестват, не само без да пресичат границите на страната, където живеят, ами дори без да напускат пазара, в който са се озовали. Оказва се, че те могат да обиколят света, бродейки между сергиите и дюкяните.

Възстановената държава Израел е събрала преселници от цял свят, запазили уменията, знанията и вкусовете на страните, в които са родени или където от столетия са живели дедите им.

Често това е било единственото богатство, което са могли да донесат бягайки от погромите в Русия и Украйна, от Холокоста в Западна Европа, от ислямските революции в арабския свят или от геноцида в Йемен и Етиопия.

Цялото пътешествие по Пазара на надеждата и на пазара Левински в Тел Авив, четете тук

https://dromomania.bg/2021/06/26/%d0%b2%d0%ba%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%be-%d0%b8-%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d0%b5%d1%88%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b8%d0%b5-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d0%b0%d0%b7/embed/#?secret=TdxKzwTp05

В миналото издание на Покана за пътуване с екскурзовода Нуртен Еролан разговаряхме за пътешествието с яхта по турските брегове, където пада голямо целуване.

Нищо пикантно! Средиземно целува Егейско море.  Боровите гори целуват плажовете. Пчелите целуват корите на дърветата и произвеждат чам бал – незабравим на вкус боров мед. И най-вече настоящето целува миналото – по средата на улицата изниква каменен саркофаг.  Над гиздави къща надничат ликийски гробници. Както каза Нуртен, тази част на Турция е като музей под открито небе. Най-хубавото на плаването с яхта е, че можеш да акостираш пред всяка забележителност, било то безлюден плаж, рибарско селце или античен град.  При това пътуване моето сърце се закотви при мистичните ликийски гробници.

С яхта до ликийските гробници и родното място на дядо Коледа
С яхта до ликийските гробници и родното място на дядо Коледа

На няколко километра от Далян е древното селище Каунос. Там високо в скалите се открояват изсечени в скалите вечни домове на големци, които невероятно много приличат на каменните дантели в Петра.  Колоните на гробниците са високи по 5 метра. Местата за вечен покой са издялани в по-меките каменни пластове. Урните с праха на бедните жители на близкия древен град Каунос  били зазиждани в малки ниши.

Ликия е обхващала южното крайбрежие на Турция, днешните Анталия, Мугла и Бурдур. Данни за тази цивилизация черпим от исторически свидетелства на древните египтяни и хетите.

През VI в. пр.н.е. Ликия става част от империята на Ахеменидите. Убедени, че митично крилато същество отнася духовете им в задгробния живот, ликийците се стремели гробниците им да бъдат възможно най-високо в зъберите. А това силно е зависело от личното им богатство. Най-ранните от тях са от 5-и век пр. Хр. Те силно наподобявали с релефите си фасадите на къщите в Ликия. С идеята за вечен дом събирали телата на покойници от едно и също семейство.

https://exoticholiday.bg/pochivki-v-turcia/Bodrum/Siniat-kruiz-pochivka-na-yahta-v-zalivite-na-Bodrum-s-vklyuchen-avtobusen-prevozhttps://exoticholiday.bg/pochivki-v-turcia/Bodrum/Siniat-kruiz-pochivka-na-yahta-v-zalivite-na-Bodrum-s-vklyuchen-avtobusen-prevoz

Както вече споменах, подобни гробници има в Петра в Йордания, но и в Киренайка в Либия. Онова, което отличава ликийските вечни домове са огромните размери, които в тази част на Турция са над 20. На очите на покойника поставяли монети, за да има с какво да плати на лодкаря пренасянето си в отвъдния свят.  А в гробницата оставяли всичко, което ще му е необходимо за един удобен живот там. Може би затова гробниците са били ограбвани още в древността и сега туристите оглеждат само кухите им каменни обвивки.

С яхта до ликийските гробници и родното място на дядо Коледа. Снимка Наталия Малчева
С яхта до ликийските гробници и родното място на дядо Коледа. Снимка Наталия Малчева

Скалните ниши са изсечени в мек монолитен скален блок и имат четири лъвски глави на всеки ъгъл. В така наречената Гробница на Царя са открити осем все още неразгадани древноликийски изречения.

https://exoticholiday.bg/pochivki-v-turcia/Marmaris/Siniat-kruiz-pochivka-na-yahta-iz-bregovete-na-Marmaris-i-Fetie-s-vklyuchen-avtobusen-prevoz

Четирите фриза, които очертават контурите на отвора, символизират четири врати, през които трябва да се премине по пътят към другия свят и много напомнят за вградените арки на средновековните християнски храмове. Смята се, че числото 4 е цифровото изображение на кръста.
Ликийските гробници са обвити в мистерия и бълбукат от въпроси без отговор.https://www.youtube.com/embed/CuguL_4Rakw?feature=oembed

Почитателите на историята (и на… Дядо Коледа) могат да отскочат до скалните гробници в град Мира, които са в същия вилает –  близо до Анталия. Скалните ниши са издълбани в отвесна скала  през 4-3 век пр.Хр., заобиколени са от буйна растителност и гледат  директно срещу амфитеатър от римско време.


Ако се чудите каква е връзката с Дядо Коледа по никое време – изключително пряка е. Негов прототип е Свети Николай.  Той проповядвал християнската вяра в Мира до смъртта си през 345 година и от там идва името му Мирликийски.  Светецът е служил като епископ в малка църква, чиито останки могат да се видят в непосредствена близост до ликийските гробници. Обителта на Свети Николай в Мира е била разграбвана и разрушавана от земетресения. За последно е въздигната през 1042 година, но в руините й могат да се различат запазени фрески.

Преди да бъдат преместени в италианския град Бари, тук са се съхранявали мощите на светия човек. Той е раздал наследеното си богатство на бедните и се е прочул с умението си да цери и най-нелечимите болести.

https://exoticholiday.bg/pochivki-v-turcia/Bodrum/Po-more-i-susha-kombinirana-pochivka-na-yahta-i-hotel-v-Bodrum-s-polet-ot-Sofia


В памет на безсребърника, дал първообраза на Дядо Коледа, всяка година през декември хиляди туристи от цял свят се стичат в Турция, за да получат благословия и да прекарат Рождество Христово на слънчевия средиземноморски бряг на древна Ликия.

Докато обикаляхме на яхта с весела компания и с Красимир Златанов, собственик на туристическа агенция Exotic holiday https://exoticholiday.bg/ и весела компания. Докато бяхме на яхтата с Красимир Златанов, собственик на туристическа агенция местата, за които ви разказвах до сега, подхванахме разговор. В него се включиха и останалите пасажери, а аз неусетно пуснах репортерския диктофон, защото в него стана дума за най-удобните и изгодни начини за придвижване на българите до турския бряг. 

https://exoticholiday.bg/pochivki-v-turcia/Bodrum/Po-more-i-susha-kombinirana-pochivka-na-yahta-i-hotel-v-Bodrum-s-polet-ot-Sofia

Палубата на яхтата е като лагерния огън – всички се събират и споделят съкровени мисли. Точно това ни се случи на нас в разговора с Красимир Златанов, който се превърна в колективно интервю на пасажерите.

Exotic holiday и турските им партньори от Kasme yacht посрещат гостите си с цветя

Още незабравими пътешествия на https://exoticholiday.bg/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.