Крис Захариев и Деси Тенекеджиева с нов филм в Кан

Крис Захариев и Деси Тенекеджиева с нов филм в КАН
Крис Захариев и Деси Тенекеджиева с нов филм в КАН

Дипломният филм „Един асансьор разстояние“ на вдъхновяващия млад кинорежисьор с две престижни селекции

Крис Захариев и Деси Тенекеджиева с нов филм в КАН
Крис Захариев и Деси Тенекеджиева с нов филм в КАН

През 2001 година Деси Тенекеджиева и Христо Живков правят истински бум на червения килим на Фестивала в Кан и попадат във всички световни кино издания.

С ролите си на Джовани Банденере и Мария Медичи в “Занаята на оръжията” на италианската кинолегенда Ерманно Олми, те стават единствените български актьори, представили страната ни на най-престижния кинофестивал в света, с филм от Официалната селекция на най-важната програма – Състезателната, в която едва 20 филма от цял свят, всяка година се борят за мечтаната Златна Палма.

Успехът на родните актьори и до този момент е ненадминат и остава със златни букви в кино историята ни.

Ето, че след точно 20 години Деси Тенекеджиева се завръща там, където бе открита за голямото кино, но този път като продуцент на вдъхновяващия кинорежисьор и влогър Крис Захариев.

Вълнуващата новина е, че неговият дипломен филм „Един Асансьор Разстояние“ е селектиран в международната панорама „Short Film Corner“ на Кинофестивала в Кан 2021! Форумът за късометражно кино, част от мечтания за всички кинофестивал, дава глас на млади и обещаващи кино творци чрез прожекции, срещи с продуценти, дистрибутори и режисьори от цял свят.

С тази селекция „Един Асансьор Разстояние“ става част от елитния каталог на фестивала, който ще се проведе между 10 и 16 юли тази година.

Крис Захариев и Деси Тенекеджиева с нов филм в КАН
Крис Захариев и Деси Тенекеджиева с нов филм в КАН

Но това не е всичко. Броени дни, след премиерата си в Кан, филмът влиза в Официалната състезателна селекция на Sarajevo Youth Film Festival, един от най-големите младежки кино форуми в света. „Един Асансьор Разстояние“ е единственият ни представител в Сараево тази година, като за Голямата награда ще се бори с кинопродукции от 7 европейски държави. Церемонията по награждаването ще се състои на 24-ти юли в сърцето на Сараево.

Според Крис Захариев филмът му „по един симпатичен начин задава много сериозни морални въпроси, през очите на двама младежи, които търсят своето място в света на възрастните.“

„Един Асансьор Разстояние“ е 27 минутна криминална комедия за двама млади полицаи (откритията на филма Александър Георгиев и Йоан Попов), принудени поради забавни обстоятелства да проведат своето първо „професионално“ разследване. Откраднат е тото фиш на богатата им хазяйка (в ролята достолепната Йорданка Кузманова), а заподозрени са всички съседи в кооперацията (Павел Поппандов, Елеонора Иванова, Георги Къркеланов, Лили Гелева). Сценарист на филма е Павла Котова, чиито минал филм „Танда“ получи номинация на студентските Оскари 2020.

Крис Захариев и Деси Тенекеджиева с нов филм в КАН
Крис Захариев и Деси Тенекеджиева с нов филм в КАН

През миналата година Крис Захариев спечели култовата вече Награда за Полет в Изкуството на Фондация „Стоян Камбарев“. Това бе и повод Деси Тенекеджиева да стане продуцент на дипломния му филм „Един Асансьор Разстояние“, който е копродукция между компанията й NOVA film и НАТФИЗ, с ръководител проф. д-р Станислав Семерджиев.

„Много съм щастлива за Крис! Обичам това момче! Прекрасно е, когато талантът се съчетае с креативност, интелект, професионализъм и амбиция. Тогава мечтите нямат лимит! Крис работи по филма с много страст, заедно с целия прекрасен екип – все млади и много талантливи филмейкъри.

Благодаря на всички, начело с великолепните актьори и специално на Йорданка Кузманова и Павел Поппандов, които приеха поканата ни, въпреки ограничения бюджет. Филмът е чудесен! Смислен, изключително забавен, поднесено с мярка, усет и учудваща зрялост за един едва 23 годишен кинорежисьор.

Твърдо заставам зад всичките нови филмови проекти на Крис Захариев и съм убедена, че го чакат редица световни кинофестивали. Сараево и Кан са само първите. Надявам се да се върнем на Лазурния Бряг с дебютния му пълнометражен филм, който да последва забележителния пробив на Камен Калев (Носител на Първата Награда за Полет в Изкуството) и на скъпите ми Мина Милева и Весела Казакова и техния филм-кауза „Жените наистина плачат“- сподели Деси Тенекеджиева.

Филмът на режисьорското дуо е селектиран в Кан във втората по важност официална конкурсна програма, а именно „Особен поглед“!  В лентата участва и номинираната за „Оскар“ родна холивудска звезда Мария Бакалова.

Режисьорският тандем Милева-Казакова вече има сериозни фестивални успехи, както с игралния си дебют „Котка в стената“, така и с двата си дръзки документални филма „Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС“ и „Звярът е още жив“, на които именно Деси Тенекеджиева е копродуцент.

Това е достатъчен повод Деси, в компанията на Крис Захариев да присъства на световната премиера и на този техен филм и да подкрепи близките си приятели в този вълнуващ момент.

Снимки „Един Асансьор Разстояние“: Тихомир Петров  

Снимки: Nova Film

Линкове към Официалния уеб сайт на Фестивала в Кан:

2021   Един Асансьор Разстояние

2001   Il Mestiere Delle Armi / Занаята на оръжията

https://www.festival-cannes.com/en/films/il-mestiere-delle-armi?fbclid=IwAR0oGTSv8oYZN9kddyY8lcCW6rZucmcCxDy00a9f1H-0cx8l8WkLsHAlhDs

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.