Калоян Куманов обръща класиката на Албенис в модерен ритъм

Калоян Куманов обръща класиката на Албенис в модерен ритъм
Калоян Куманов обръща класиката на Албенис в модерен ритъм

Стунджи, Ангел Дюлгеров и  Евелин Демирев са част от Leyenda. Акордеонистът се завръща от Испания, за да създава музика в България

Калоян Куманов обръща класиката на Албенис в модерен ритъм
Калоян Куманов обръща класиката на Албенис в модерен ритъм

Калоян Куманов е от талантите със симпатична творческа лудост, която се оказва силно заразна.

Веднъж чул мелодия от акордеона му, няма как да я забравиш, особено в моментите, когато клавишите излизат от границите на стандартния звук и очаквания ритъм.

Българинът е един от малкото музиканти в Европа, виртуозно изпълняващи класически произведения на акордеон.

И приема за лична мисия да промени отношението към този многопластов инструмент.  Прави това дълги години в Испания, продължава го и сега, завърнал се в България, заради носталгията и желанието да твори световни неща в собствената си страна.

Следвайки личната си легенда, която го води от Барселона в Пловдив, Куманов създава Leyenda (от исп. – легенда) и дава началото на Kaloyan Kumanov project.

Калоян Куманов обръща класиката на Албенис в модерен ритъм
Калоян Куманов обръща класиката на Албенис в модерен ритъм

Идеята му е да покаже, че инструмент като акордеона, който той владее изкусно,  не е обречен само на фолклора, а може да звучи: класически, неочаквано, страстно, секси, хитово.

За да се получи Leyenda по мотиви от Asturias – класиката на Исак Албенис (прадядото на Сесилия Саркози), Калоян събира в звезден тим.

В него са Стунджи (барабани), Ангел Дюлгеров (китара), Евелин Демирев (кийборд) и балерината Лиляна Попова (Държавна опера Пловдив), която развихря  видеото в  танц.

По идея на самия Калоян режисьорът Георги Ставрев опакова вълшебната музика във въздействащи кадри, за да се стигне до зашеметяващия viva la musica ефект!https://www.youtube.com/embed/3-R-Oc38joM?feature=oembed

LEYENDA е пилотен сингъл от тематичния проект на Калоян Куманов, в който музикантът представя класически произведения, изпълнени в български и балкански ритъм.

Този микс, пресъздаден от любимия му акордеон, е негова запазена марка и определя българина като един от изключителните музиканти в Европа, които боравят със своя инструмент отвъд нормите на очакваното.  

Eдин от малкото акордеонисти в Европа, виртуозно изпълняващи класически произведения на акордеон

Калоян Куманов във факти

Калоян Куманов обръща класиката на Албенис в модерен ритъм
Калоян Куманов обръща класиката на Албенис в модерен ритъм
  • Роден е в Добрич, но завършва АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.
  • След дипломирането си в България е приет в Държавния университет на Барселона, където специализира музикална педагогика и дирижиране в класа на прочутия испански диригент Едмонт Елгстром и д-р Роса Мария Жирбао (президент на каталунската асоциация за доценти, професори и музикални педагози).
  • Калоян Куманов свири на изключително ценен The Bugari Armando – акордеон.
  • В родината на коридата и фламенкото Калоян става coлиcт и пъpви aĸopдeoн нa aĸopдeoнния opĸecтъp нa Caбaдeй – Бapceлoнa, c диpигeнт Mигeл Анxeл Maecтpo. В този състав българинът гастролира не само из цяла Испания, но и на сцени като тази на „Музикалният театър на Менделсон“ или “Йохан Бах Хале“ в Лайпциг.  
  • Преподавател е по акордеон, пиано, солфеж и хор в консерваторията Liceu (Лисеу) в Барселона. Възпламенява своите ученици като пpeпoдaвaтeл пo aĸopдeoн и бaлĸaнcĸa мyзиĸa в мyзиĸaлнaтa шĸoлa „Opфeo Гpacиeнc“, както и в мyзиĸaлнa aĸaдeмия нa остров Meнopĸa, ĸъдeтo e и пъpви диpигeнт нa aĸopдeoнния opĸecтъp.
  • Зарязва преуспяваща кариера в Испания, за да се завърне в „екзотичната“ България и да ни подари Leyenda.
Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.