Сграда на семейството на Богдана Карадочева стана арт инсталация

Нели Беширова превърна старинна сграда в арт инсталация
Нели Беширова превърна старинна сграда в арт инсталация

Необичайна арт инсталация краси центъра на столицата. От седмица, величествена седем етажна сграда, намираща се на ъгъла на ул. Съборна и ул. Цар Калоян привлича погледите на софиянците и гостите на града, заради уникалната си визия.

Всички прозорци на стилната постройка са покрити с 81 пана, от които 52 детски рисунки и 23 снимки с цитати на безспорни личности от световната политика, изкуство, наука и култура.

Нели Беширова превърна старинна сграда в арт инсталация
Нели Беширова превърна старинна сграда в арт инсталация

А именно: Далай Лама, Шимон Перес, Опра Уинфри, Сократ, Платон, Пабло Пикасо, Никола Тесла, Майка Тереза, Алберт Айнщайн, Лев Толстой и Александър Пушкин.

Нели Беширова

Богдана Карадочева също е част от елитната компания, не само заради звездната си музикална кариерата, а и поради факта, че красивата сграда е принадлежала на семейството й дълги години.

Самата жилищна постройка е построена около 1928/29 по проект на видния български архитект Никола Лазаров.

В момента обаче сградата има нов живот, въпреки, че никой не живее в нея.

И ако си мислите, че това е конкурс за най-ефектна украса в града или пленер на известни художници, то искрено ще се изненадате, като разберете, че идеята и реализацията на тази арт инсталация не е на ексцентричен визуален артист или архитект, а на една бизнес дама – очарователната Нели Беширова.

Нели Беширова превърна старинна сграда в арт инсталация
Нели Беширова превърна старинна сграда в арт инсталация

Тя е мажоритарен собственик и председател на Съвета на директорите на енергийния лидер Риск Инжеринг АД.

Завършва „Право“ в България, след което специализира в Градски университет в Лондон, Християнска академия за европейски диалог в Льовен и Кеймбриджкия университет. Била е консултант и правен съветник за редица големи чуждестранни инвеститори и проекти.

Извън сериозните й бизнес начинания, обожава изкуството и обича да се занимава с творчество. Автор е на детската книга „Умно дете си ти, Тино“, преведена на английски и арабски език следва епистоларния роман „Любов и его“. Продуцент е на филма „12 А“.  

Нели Беширова превърна старинна сграда в арт инсталация
Нели Беширова превърна старинна сграда в арт инсталация

Ето какво сподели Почетният член на Фондация „Стоян Камбарев“ и един от най-големите меценати в България – Нели Беширова:

„Сградата стана моя собственост преди няколко години. Мечтата ми е да я възстановя и по този начин тя да остане културна ценност, в сърцето на София. Но за съжаление ние нямаме право нищо да пипаме по нея без одобрение от НИНКН и Министерство на Културата. 

Споделям това, защото идеята за този арт проект ми хрумна преди година, когато стоях в офиса си и се чудех как да обезопася тази сграда, докато институциите одобрят официално архитектурните проекти за реконструкция на имота ми – процес, който за съжаление се проточва вече 3-4 години.

И така, чакайки разрешение, се оказа, че положението започна да става опасно. Наложи се  сградата спешно да бъде укрепена и обезопасена. Това бяха неотложни действия, защото стъклата щяха да започнат да падат и да наранят някого.

И тогава погледът ми попадна на една детска книжка „Умно дете, си ти Тино“, която стоеше на бюрото ми. Преди няколко години бях написала тази история, инспирирана от детството ми и моя любим дядо Стефан.

В нея има прекрасни илюстрации, поради които реших да направя кампания с детски рисунки, в партньорство с вестник „24 часа“. Всяко дете можеше да изпрати рисунка, показваща щастието в семейството си. Децата се включиха с огромно желание и всяко едно от тях получи различни награди.

И така, миналата година, докато гледах тези рисунки си казах, че всяко дете може да стигне дотам, докъдето си пожелае. Да стигне и дори да надмине успехите на световни колоси от културата, науката и изкуството с лекота…с квантов скок, само ако може да мечтае.

Нели Беширова превърна старинна сграда в арт инсталация
Нели Беширова превърна старинна сграда в арт инсталация

И реших, че ще превърна сградата в своеобразна арт инсталация, в която приказни детски рисунки стоят равностойно до всички тези исторически личности, оставили ярка следа.

За да има мост между поколенията. Директна връзка. Връзка между мъдростта и младостта, мост между миналото и бъдещето. За да е красиво и всеки, който мине и погледне сградата, да се усмихне.

И да, щастлива съм, че всеки човек когато види тези прелестни детски рисунки, се усмихва. А усмивката носи щастие и любов.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.