Рада, Ейми и Петя създават 5new, за да направят изкуството достъпно

Успешни българки в чужбина представят наши художници пред света
Успешни българки в чужбина представят наши художници пред света

Успешни българки в чужбина представят наши художници пред света. Ейми Чапман, внучката на Йова Раевска, е част от проекта

Успешни българки в чужбина представят наши художници пред света - Рада Якова
Успешни българки в чужбина представят наши художници пред света – Рада Якова

Уникална дигитална платформа представя изкуството на български художници и дава възможност да се купят техни картини от всяка точка на планетата. 5new е ново уебпространство, което всеки месец показва творби на специално селектирани 5-има автори от последните поколения и дава смел поглед към            съвременното изкуство.

Мотото на проекта е „Изкуство отвъд правилата“, а създателките изпълват със смисъл всяка дума от този слоган. 5new е по идея и реализация на Рада Якова, Ейми Чапман и Петя Чалъкова, които, следвайки своята лична легенда, се срещат в Нидерландия.

Успешни българки в чужбина представят наши художници пред света - Петя Чалъкова
Успешни българки в чужбина представят наши художници пред света – Петя Чалъкова

Рада е приятната изненада в артистичните среди и на нея се приписват някои от най-интересните проекти като художник. Ейми е внучката на една от най-изтъкнатите художнички керамички – Йова Раевска, и носи изкуството в кръвта си.

И трите се съгласяват, че решението за обща работа се е случило за една искра време, но явно достатъчна за реализация на амбициозното начинание.

Обединява ги вярата, че изкуството повишава качеството на живот и че има смисъл да се отдели специално внимание на родните  съвременни художници. Рада, Ейми и Петя ясно разбират, че в България арт пазарът е силно ограничен.

Затова приемат провокацията да създадат пространство, достъпно от всяка точка на планетата, и да поканят в него всеки месец нови 5 имена. Сред представените до момента автори са: Десислава Унгер, Емануела Ковач, Йонко Василев – YO\KO, Стефан Божков, J.PANK, Росен Марковски, Силвия Радева и още от възпламеняващите представители на актуалния щрих.

Успешни българки в чужбина представят наши художници пред света - Ейми Чапмън
Успешни българки в чужбина представят наши художници пред света – Ейми Чапмън

Не пропускайте да прочетете повече за Рада, Ейми и Петя

В сегашно време дейността на съпруга ѝ я отвежда в Нидерландия, където отново среща изкуството в чистия му вид чрез работата си за Кралската картинна галерия Mauritshuits в Хага.

Описва себе си като художник, свързал всички свои занимания с изкуството, и като човек, който следва с малки стъпки големите си цели – една от тях е  да изчисти планетата от пластмаса.

Определя Ейми и Петя като луди мечтателки с реалистични подходи, които не се плашат от трудности и вярват в женската сила. 

Ейми Чапман е с български произход, но е родена и израснала в Америка. Завършва университета в Аризона, като специализира „Съветски изследвания“, „Политология“ и „Психология“. Към дипломите си добавя и степен „магистър“ към факултет „Екранни изкуства“ в НАТФИЗ.

Преди пет години семейството ѝ с охота приема предложеното на съпруга работно място в Нидерландия, като счита преместването в Европа за възможност да е по-близо до българските си корени.

Увлечението към изкуството на Ейми е сякаш генетично обосновано. Детските си спомени свързва с аромата на маслени бои и цигари от ателието на баща си и чистата красота, вплетена в керамичните произведения на нейната баба Йова Раевска, съпруга на живописеца Борис Горинов.

В синхрон с нуждите на XXI век Ейми поглежда изкуството през призмата на маркетинга, смятайки, че талантът е разпръснат навсякъде и голямото майсторство е в това правилно да се „пакетира“ и представи.

Майсторството ѝ в подкрепа на тази философия проличава и от работата ѝ като международен продуцент на Рут Колева. 

Ейми смята себе си за много лоялен и щедър човек и е благодарна, че  получава същото от другите. Вярва, че няма невъзможни неща и подкрепя това с мисълта на Сенека: „Има повече неща, които ни плашат, отколкото такива, които ни измъчват. По-често страдаме от въображението си, отколкото от действителността“.

Описва Рада и Петя като красиви, умни и талантливи. „Рада е ярка светлина, безстрашна, човек, на когото може да се довериш. Петя е яростно умна и мъдра отвъд нейните години. Имам чувството, че нейното денонощие е 36 часа – успява да свърши всичко и навреме.“

Петя Чалъкова от 12 години се вихри като фрийлансър в областта на „меките умения“ за младежи  и възрастни. Харесва ѝ да работи и с детски групи, където винаги е много забавно.

Определя себе си като вманиачена на тема музеология и всички форми на изкуството, свързани с модерните технологии.

Петя е доктор  в областта на дигиталните изкуства на Националната художествена академия и възпитаник на НБУ в специалностите философия, социология и реклама със семиотичен профил.

В Нидерландия я отвежда дейността на нейния любим, а в момента българката работи за тамошна фондация, която организира концерти достъпни за хора със слухови и зрителни увреждания.

В областта на визуалното изкуството акцентира върху курирането на пространствата, изготвянето на проекти, споделянето на таланта.

Абсолютен фен е на подхода на някои западни музеи, в които кураторството се разглежда като художествена практика и част от художествения изказ.

Петя описва себе си като човек, който обича да се забавлява, но в същото време е и много организирана. Любопитна („което невинаги е плюс, но пък на мен ми върши прекрасна работа“), обожаваща пътуванията и почитател на ходенето пеша – може да обходи така безкрайни километри.

Рада в нейните очи е: дива, без никакви ограничения пред себе си, но в същото време разумна, с много свеж поглед и блясък в очите, винаги устремена към новото и различното.

Ейми според Петя е категоричната звезда („така е родена – звезда“)! Човек, който има необятен потенциал и възможност да се разгърне. Смята, че с нея си приличат по скалата на организираността, и признава, че е безумно щастлива от тяхното познанство.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.