Джейсън Стейтъм, Джош Хартнет и Гай Ричи откриха кино „Атлас“ и „Музей на киното“ в Истанбул

Кино „Атлас“ и „Музеят на киното“ са новите звезди на Турция
Кино „Атлас“ и „Музеят на киното“ са новите звезди на Турция

Истанбул бе домакин на световноизвестни филмови звезди, режисьори и продуценти

Кино „Атлас“ и „Музеят на киното“ са новите звезди на Турция
Кино „Атлас“ и „Музеят на киното“ са новите звезди на Турция

Историческият музей на киното „Атлас“, се намира на улица Истиклял в Истанбул,  през 2019, 2020 г. той беше възстановен до първоначалния  си вид и реновиран до най-малките детайли.

Заслугите за това са на Министерството на културата и туризма.

 Лично президентът Реджеп Тайип Ердоган  откри това историческо място с церемония, на която присъстваха и световноизвестният филмов режисьор Гай Ричи,  актьорите Джейсън Стейтъм, Джош Хартнет, Джаки Ейнсли.

Кино „Атлас“ и „Музеят на киното“ са новите звезди на Турция
Кино „Атлас“ и „Музеят на киното“ са новите звезди на Турция

Както и други актьори от новия филм на Ричи „Пет очи“, който в момента се снима в Анталия.

„Атлас“ е възстановен в оригиналния си вид след две години упорит труд. Киното, което за пръв път отвори врати за любителите си през 1948 г., е изцяло обновено от сцената до седящите си  места, от озвучителната система до фоайето.

Обновеното кино ще обслужва любителите на изкуството със своите 483 места, 4K качество на изображението и сцена с размери  13 на 7 м.

Сцената е проектирана многофункционално, така че да може да бъде домакин на различни художествени представления, като театър на живо и други сценични изкуства.

Музеят на киното, който се намира в същата сграда на самото кино „Атлас“, ще допринесе значително за културата на киното със своята дигитална памет, съдържаща цялата информация на турското кино от минало до настояще.

Гостите ще могат да видят конспекта от над 8 хиляди филма, свързани с турското кино.

Важна информация и документи за световното кино и специални детайли на шедьоври от турското кино също са изложени в музея, който е проектиран като образователна база за младите любители на киното.

В музея ще бъдат показани безброй национални и международни награди и отличия, които турското кино е получавало през годините.

 „Атлас“, което е отворено през 1948 г. се намира на ул. Истиклял в кв. Таксим, Истанбул. Помещението, където на  киното, е построено през 1870-те по времето на управлението на султан Абдулазиз.

Структурата, която е един от първите важни примери за процеса на реконструкция на Бейоглу, има фасадно оформление, което има неокласически стил и  е уникално за края на 19 век.

Той отразява изкуството на периода с уникалните си декорации на тавана, гипсови релефи, мраморни камини, паркетни подови настилки и много архитектурни елементи.

Легендарният киносалон се помещаваше в закрита аркада на име “Атлас Пасажъ“. С присъствието си  на улицата това беше едно от местата за срещи на хората, които се събираха в Таксим.

Музеят ще възроди  кино „Атлас“, което играе много важна роля в историята на града. Киносалонът се намира до улица Йешилчам, сърцето на турското кино от десетилетия.

Кино „Атлас“ и  кино Музея на Истанбул ще се превърнат в една от най-важните спирки на Културния път „Бейоглу“. Церемонията по откриването бе домакин на световноизвестни филмови звезди, режисьори и продуценти.

Гай Ричи, който снима новия си филм в Анталия, Турция и известните актьори Джейсън Стейтъм, Джош Хартнет и Джаки Ейнсли, бяха сред световните звезди, които присъстваха на церемонията.

Гай Ричи избира Турция, за да заснеме новия си филм „Пет очи“. Екшън лентата бе заснет в района на Анталия Експо и историческия Калейчи.

В резултат на усилията на Министерството на културата и туризма, се получи мащабен проект.

По сценарий на Иван Аткинсън и Марн Дейвис, режисиран от Гай Ричи и с участието на Джейсън Стейтъ , Обри Плаза, Бъги Малоун и Кари Елс.

„Пет очи“ следва агента на MI6 Орсън Форчън. Той е нает от международен разузнавателен съюз, за ​​да предотврати разпространението  на ново смъртоносно технологично оръжие, което представлява голяма заплаха за света.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.