Занзибар – любимото място на българите

Да се караш с японец е като да крещиш на тишината

Да се караш с японец е като да крещиш на тишината. Картината на Василия Стоилова, вдъхновила пиесата "Другата в огледалото"
Да се караш с японец е като да крещиш на тишината. Картината на Василия Стоилова, вдъхновила пиесата „Другата в огледалото“

В Покана за пътуване на 7.03.2020 по програма Христо Ботев на БНР от 18,30 часа: Занзибар – постижимата екзотика. От Разлог до Ирландия и целия свят с романа „Роден на Великден“. Разликата между българската и японската душевност

Занзибар
Занзибар

Изразът „той знае как да живее“ японците разбират по свой начин. Според тях човек, който знае как да живее, вижда радостите на живота там, покрай което другите минават.  Може би затова японският начин на мислене остава загадка за нас. Да, обаче българската пиеса „Другата в огледалото“ е създадена по японска гравюра, нарисувана от… българската художничка Василия Стоилова.

Василия Стоилова с майка си Явора.
Василия Стоилова с майка си Явора.

А тримата автори на текста са неразривно свързани със Страната на изгряващото слънце. Единият – Кен Нагай е чистокръвен японец, издал две стихосбирки с хайку на български. Лили Кънева е въвела сумото у нас, за което е получила орден от японския император. А Явора Стоилова е  дъщеря на художника-класик Васил Стоилов, който присъства с 20 картини в Ikeda Art Museum. 

Василия Стоилова на 9 години с майка си Явора и втория си баща Кен Нагай
Василия Стоилова на 9 години с майка си Явора и втория си баща Кен Нагай

Разговарях с Явора и съпруга й Кен за разликата между българската и японската душевност.

Те разкриват японската нишка в пиесата „Другата в огледалото“ с режисьор Елена Петрова и тънкостите при общуване с люде от Страната на изгряващото слънце.  

Кен Нагай е японец, който се гордее, че вече е половин българин.  В пиесата „Другата в огледалото“  съдбата на дъщеря му Василия Стоилова, отишла си от живота заради анорексия, се преплита с японския светоглед.  

Момент от репетиция на "Другата в огледалото"
Момент от репетиция на „Другата в огледалото“

Според него младите японци са индивидуалисти, но като нация оцеляват, защото умеят да се сплотят във времена на изпитания. Може би колективният дух е причината сред 126 милиона японци да има десет пъти по-малко страдащи от анорексия, отколкото у нас.

В последните месеци всеки, който може да си го позволи отпрашва към Занзибар – едно от малкото места по света, където не изискват PCR тест. Какво му е толкова хубавото на този остров, освен, че там се е родил Фреди Меркюри?

Още за Занзибар и как да стигнете до там четете тук https://dromomania.bg/2021/03/05/%d1%80%d0%b0%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b8%d0%bc/embed/#?secret=0bFH2nKbNh

От Разлог до Холивуд – това е името на блога, в който Бойка Асиова и дъщеря й Ирина Диамант разказват за пътешествията си.

Но в новия си роман „Роден на Великден“ Бойка разширява хоризонта – от Разлог през Ирландия до Етиопия, Кения и целия свят. И от дните след Илинденско-Преображенското въстание до средата на ХХ век.

Корицата на "Роден на Великден" от Бойка Асиова
Корицата на „Роден на Великден“ от Бойка Асиова

Асиова  ни повежда по стъпките на български лекар, търсил щастието в Индия и Африка. Където и да отиде по света главният герой от „Роден на Великден“, винаги се чувства чужденец,макар почти да е забравил българския.

Фамилията на авторката разкрива родова памет – думата асио идва от персийски през турски и означава бунтовник. А романът й „Роден на Великден“ е пътешествие по света и във времето.

ПИЪРС ОʼМАХОНИ, ирландски благородник. Снимки от личния архив на: Авторката, Петър Дулев, Борис Цацов, Живка Благоева
ПИЪРС ОʼМАХОНИ, ирландски благородник. Снимки от личния архив на: Авторката, Петър Дулев, Борис Цацов, Живка Благоева

Кръщелно свидетелство Снимки от личния архив на: Авторката, Петър Дулев, Борис Цацов, Живка Благоева
Кръщелно свидетелство. Снимки от личния архив на: Авторката, Петър Дулев, Борис Цацов, Живка Благоева
Питомците на Татко Махони
Питомците на Татко Махони.
Гайдарът Димитрия от Горенци, Драмско, Егейска Македония
Гайдарът Димитрия от Горенци, Драмско, Егейска Македония
Комити
Комити
Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.