Грузинската посланичка гледа графики на Зураб Церетели в София

Кураторът Стефан Стоянов посрещна посланичката на Грузия в „Графикарт“
Кураторът Стефан Стоянов посрещна посланичката на Грузия в „Графикарт“

Кураторът Стефан Стоянов посрещна посланичката на Грузия в „Графикарт“

Изложбата на световноизвестния художник Зураб Церетели продължава да бъде в топ 3 на културния афиш в София.

Графиките, монотипите и пластиките, представяни в столичната галерия „Графикарт“ от международния експерт Стефан Стоянов – куратор на Церетели за Европа и САЩ, ще могат да бъдат разглеждани още няколко седмици.

Специална визита при закрити врати беше организирана за посланика на Грузия у нас – Нейно превъзходителство Тамара  Лилуашвили, която се оказа отдавнашен почитател на своя сънародник.

„Дамата, която има диплома от Щатите, преди да влезе в дипломацията е получила предложение да работи за Сотбис“, коментира Стефан Стоянов.

Той споделя и интересни факти от общуването си със Зураб Церетели.

„Когато имах честта да му гостувам в Москва, той ме изтощи със сякаш неизчерпаемата си енергия, въпреки сериозната възрастова разлика между нас. Графикът му започва в 6 и 30 и приключва в 22 и 30.

Рисува между деловите срещи в оглавяваната от него Руска академия на изкуствата. Два пъти в седмицата води безплатни курсове за талантливи деца и младежи“, разказва Стефан Стоянов за 86-годишния маестро.

Сред най-големите му колекционери са Робърт де Ниро и Жерар Депардийо.

Още през 60-те години на миналия век Пабло Пикасо споделя за грузинеца: „Виждам в Зураб Церетели велик живописец – той прекрасно чувства цвета, обобщава формата“.

А Давид Сикейрос твърди: „Той е влязъл в необятните простори на изкуството на бъдещето, съчетаващо скулптурата с живописта“.

Церетели има изключително място в световното арт пространство с огромния си брой монументални творби в Русия, САЩ, Европа, Южна Америка, Азия.

Негова е статуята на Петър I в Санкт Петербург, „Доброто побеждава злото“ – пред сградата на ООН в Ню Йорк, 175-тонната „Сълза на скръбта“ в Байрон, САЩ, в памет на загиналите при атентати на 11 септември, паметникът на Гогол в Рим и стотици други.

Зураб Церетели е наследник на грузинския княз Алексей Церетели, който през 1876-а и 1877-а ръководи консулствата на императора в Одрин и Пловдив.

След Берлинския конгрес влиза в международната комисия, съставила устава на Източна Румелия. Паметник на княз Алексей Церетели има в Батак, на него е кръстено и пловдивското село Церетелево.

Следващите изложби на Зураб Церетели, по които в момента работи Стефан Стоянов, ще бъдат в един от най-елитните музеи на Париж и в Националната галерия на Пекин.  

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.