Зонта клуб София навършва 25 години

Зонта клуб София навършва 25 години
Зонта клуб София навършва 25 години

2020 е година на превратности, изпитание на духа, съхраняване на ценностите, но е също и година, в която ЗОНТА КЛУБ СОФИЯ навършва 25 години.

Прекрасният повод ще отбележим с нова символична инициатива – създаването на „Камбана Зонта Клуб София“ в комплекс Камбаните – Асамблея “Знаме на мира“, а официалната церемония по повод нашия празник ще проведем в Националния Исторически Музей под наслов „25 години Зонта Клуб София, 25 години Зонта България“.

Патрон на събитието е г-жа Здравка Евтимова, видна българска писателка, носител на множество национални и международни награди, председател на българския ПЕН-клуб.

Зонта Интернешънъл, кратка история:

В началото на 20 век, когато жените много рядко са заемали лидерски позиции, Мариан де Форест – писател и журналист, се вдъхновява от идеята да развие сървис клуб, съставен от жени, които се разпознават като лидери в своя бизнес или професия, и които биха могли да работят и помагат на жените за намиране на работа и достойно място в професиите редом с мъжете.

Така през март 1919  година в Бъфало, Ню Йорк, САЩ е основан първият Зонта клуб. През 1930 г. Зонта се пренася в Европа и се разпростира по целия континент.

В България първият клуб официално е чартиран през 1995 година, ЗОНТА КЛУБ СОФИЯ и вече двадесет и пет години активно участва в процеса на формиране на съвременното гражданско общество в България като работи в няколко основни насоки: подобряване статуса на българската жена; подпомагане на хора в неравностойно положение; подкрепа на млади български таланти.

Ежегодно се провежда традиционният благотворителен „Бал на жълтата роза”, чрез който се набират средства за предварително обявен проект на клуба.

През годините успешно се осъществяват множество проекти – Проект „Домашно насилие. Трафик на жени и деца”, Проект „Подкрепа на млади таланти”, Проект „Жълта роза”, Проект „Има и такива жени”, Проект „Обзавеждане на апартаменти” за децата в Защитен дом „Радост” в с. Дрен, Проект „Япония”, Проект „Пожелай си бъдеще днес” и др.

По повод рождения ден на Зонта Интернешънъл – 8 Ноември и в чест на 90-годишнината на организацията, през 2009г. Зонта клуб София учреди ежегодна награда “Жълта роза” за подкрепа на каузата на Зонта Интернешънъл и на Зонта клуб София за подобряване статуса на жените в съвременното общество.

Носители на наградата са личности като Йорданка Фандъкова, Надя Обретенова, Магдалена Гигова, Ренета Инджова, Любомир Стоичков, Десимир Генчев, Ирина Бокова, Илияна Йотова и т.н.

Четвърт век Зонта е в служба на защитата на най-красивото и крехкото-продължението на живота-Жената и Детето!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.