530 деца от различни населени места се обединиха за опазването на природата

530 деца от различни населени места се обединиха за опазването на природата
530 деца от различни населени места се обединиха за опазването на природата

Малките герои участваха в шестото издание на програмата „Забавно лято, грижовна есен”

530 деца от различни населени места се обединиха за опазването на природата
530 деца от различни населени места се обединиха за опазването на природата

Въпреки епидемичната обстановка, програмата за развитие на тютюнопроизводителните райони в България, осъществявана от фондация „BCause” продължава и през 2020 год. в пълен обхват.

„Забавно лято, грижовна есен“ цели да подкрепя тютюнопроизводителните общности в четири основни направления:

Oбразователно-приключенски академии за деца в училищна възраст, обучение за учители в методите на неформалното образование, Академия за местни предприемачи за стартиращия местен бизнес и грижа за възрастните хора.

Дейностите по програмата се осъществяват в регионите на  Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен.

И това лято беше забавно за стотици ученици, които се включиха в Летните образователно-приключенски академии. Билян и Нихал от Абланица се организираха да почистят игрището, за да е по-приятно за игра.

Друга геройска двойка Селина и Анжелина от 7-ми клас вярват, че табелите, които предвидиха да направят, ще напомнят на хората къде е редно да си изхвърлят боклуците и ще пазят игрището чисто. 

Ани и Мануела от Чакаларово са две истински пазителки на природата. За своя мисия в летните образователно-приключенски академии те избраха темите „бездомни животни” и „замърсяване”.

Погрижили са се за бездомни котенца, като са им направили легълца и са им оставили вода и храна. В летните горещини, които Чакаларово познава, това със сигурност е огромна радост за животинките. 

530 деца от различни населени места се обединиха за опазването на природата
530 деца от различни населени места се обединиха за опазването на природата

Момичетата не спират до тук! За да спрат стопоходите, те са направили и разлепили из селото табелки против замърсяването.

13 деца от Странджево изработиха карта на града, за да покажат колко много щъркели има там. А Елфиде със старанието и точния си поглед може да бъде провъзгласена за официален картограф на Странджево. 

Медис помири бабите, които се караха, като пренесе тежка пейка през половината село, за да има място за всички. 

Много от децата се срещнаха с нови предизвикателства, които никога не са опитвали, като това да планират и осъществяват собствени идеи, като акция за позитивни послания за опазване на природата в Крумовград например. 

Всички тези геройства бяха вдъхновени от Приключенския дневник с герои Кая и Кредо, а усмихнатите и мотивиращи инструктори от НЧ „Бъдеще сега” ги насърчаваха в предприемачество, повтаряйки им, че няма невъзможни неща, стига да повярват. 

Както във всяка приказка има и отрицателни герои. Това са стопоходите, които пречат на развитието, опазването на околната среда и правят куп поразии в 21 населени места, където живеят малките герои.

Успешният финал на летните образователно-приключенски академии беше отбелязан с виртуална среща, в която 50 герои от различните населени места разказаха за своите приключения. Всеки от 530-те участници в тазгодишното издание на академиите прилежно записваше своите идеи и осъществени проекти в Приключенския дневник.

Програмата „Забавно лято, грижовна есен”, осъществявана от фондация BCause и финансирана от Филип Морис България,  продължава с другите си инициативи – Академията за местни предприемачи, обучението за учители и предоставянето на антивирусни препарати и хранителни добавки за възрастните хора от населените места, включени в програмата.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.