БАХ И МОЦАРТ НА 4 РОЯЛА В АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР В ПЛОВДИВ

Байнов и Камджалов представят Моцарт и Бах на четири рояла в Античния театър
Байнов и Камджалов представят Моцарт и Бах на четири рояла в Античния театър

Впечатляващ по своя мащаб, съдържание и участници концерт ще зарадва и вдъхнови ценителите на класиката у нас през септември.

Създател и идеолог на проекта е Маестро Томислав Байнов, който заплени българската публика със своите “Концерти на 8 рояла” миналата есен. Нов живот на музикалната ни сцена ще вдъхне предстоящия Концерт с 4 рояла и музиката на колосите Бах и Моцарт.

Първият в историята на музиката, който е композирал концерти за 2, 3 и 4 пиана  с Streich Orchester, е един от най-великите композитори за всички времена –  Йохан Себастиан Бах. Вторият  е гениалният Моцарт.

В желанието си да  въвлекат ценителите  в мистерията на музиката за 2, 3 и 4 рояла с на четири и осем ръце, организаторите създават един уникален проект,  който ще предостави на публиката изключително рядката възможност да чуе интегрално всички концерти от Бах за 3 и 4 пиана, както  и единствените от Моцарт за  2 и 3 пиана с оркестър!

Своебразен дебют за България, заслугата за който дължим на Маестро Байнов.

Байнов и Камджалов представят Моцарт и Бах на четири рояла в Античния театър
Байнов и Камджалов представят Моцарт и Бах на четири рояла в Античния театър

Професор Томислав Байнов е  български пианист и педагог, който от години гради впечатляваща кариера на германската и световна музикални сцени. През 1989г. заедно с още шестима свои колеги основава Клавирен ансамбъл „Байнов“.

Център за изявите на състава е Южна Германия, но много скоро популярността му става международна.

„Байнов Пиано Ансамбъл” се специализира и популяризира вече 30 години клавирната музика за много ръце, следвайки фундаменталните традиции на 18, 19 и 20 век с цел за популяризирането на тази забравена и рядко слушана музика,  която не само  омайва слушателите. А и обогатява знанията на педагозите, които могат да мотивират младите пианисти, откривайки нови хоризонти.

Към проекта без колебание се присъединява още един световно признат творец – Маестро Йордан Камджалов.

Байнов и Камджалов представят Моцарт и Бах на четири рояла в Античния театър
Байнов и Камджалов представят Моцарт и Бах на четири рояла в Античния театър

Той прегръща едно ново предизвикателство, заради вярата си в значимостта му:  „Това са композитори, които аз в България избягвам да дирижирам. Това са композитори, които в България аз нарочно не дирижирам. Това са в известен смисъл недостижими композитори, от гледище на преобладаващата естетика и знание, което имаме в България.

Това е нещо, което винаги съм смятал за огромен риск, но същевременно съм копнеел. И с тези автори, в широк смисъл, ще бъде една моя българска премиера.

Чакам с нетърпение този концерт, чакам с нетърпение тази програма и  тези състави. Очаквам красота, магия, живот, надежда, сила, вдъхновение, изключителност.“

Програма на концерта

Йохан Себастиан Бах

– Концерт за 4 пиана, Ла минор

– Концерт за 3 пиана, До мажор

– Концерт за 3 пиана, Ре минор

Волфганг Амадеус Моцарт

– Концерт за 3 пиана, Фа мажор

– Концерт за 2 пиана, Ми Бемол мажор

На магичната сцена на Античния театър Mаестро Камджалов  ще излезе със своя Genesis Orchestra.

 „Моят професор Васил Казанджиев казваше, че точно тези автори – Моцарт и  Бах, са най-върховият риск за изпълнение в България, но с тези състави, с които излизаме, с този изключителен солистичен състав от Германия и със забележителния Genesis Orchestra, аз не виждам никакъв риск, и скачам с най-голяма радост в едно от най-големите звукови предизвикателства, които някога съм поемал в България“, споделя Маестрото.

„Бах и  Моцарт са „нечовеци“, „некомпозитори“. Слушам ги , но никога не съм дирижирал тези произведения в България.

Сега ще ги дирижирам. За първи път. Мисля, че всеки който дойде да чуе тези национални премиери, от тези изключителни състави, на това историческо място, ще получи нещо, което ще помни цял живот. Заповядайте!“

Концертът  е част от Културния календар на Пловдив 

Билетите ще бъдат в продажба от 4 август, вторник, в системата на Eventim и на касата пред Община Пловдив.

Йордан Камджалов е покорил световните сцени

Свирил е с водещи оркестри от Лондон, Цюрих, Люцерн, Бон, Берлин, Париж, Тоскана, Бостън, Ню Йорк, Хамбург, Хелзинки,  Базел, Сингапур, Токио. Носител е на десетки световни отличия. През 2010 г. Камджалов бе номиниран от германското радио „Фазит“ за най-добър оперен диригент, а през 2013 г. Opernwelt, най-популярното списание в света за опера, го номинира за най-добро изпълнение на годината. Лауреат на редица международни конкурси за диригенти. 

През 2011 е избран с пълен консенсус за Генерален музикален директор и главен диригент на Хайделберг. А от 2018 година е Музикален директор и главен диригент на Хърватската Национална опера и филхармония в Риека –Европейска столица на културата 2020.

През 2014 НАСА и Международния център по астрономия дават неговото име на астероид 52292 като заявяват, че “той свързва света на музиката с очарованието на вселената”.

Съучредител на фондация „Йордан Камджалов“, създадена да подпомага млади български таланти и утвърждава най-добрите български музикални традиции.

Създател на Музикална Лаборатория за Човека  с  диригент Мая Василева, широка гражданска селекция от личности с изявен музикален и вокален потенциал.

Артистичен директор и главен диригент на международния  български  GENESIS ORCHESTRA, който обединява доказани  български изпълнители от страната, Европа и света.

Съучредител и Артистичен директор на“Academia Musica”, нова образователна форма към „Лаборатория за Човека“.

GENESIS ORCHESTRA

През 2015 г. Йордан Камджалов поемa отговорността на артистичен директор и главен диригент на международния български GENESIS ORCHESTRA.

Център на Концептуалната Културна Платформа на фондация „Йордан Камджалов“, форматът обединява доказани български изпълнители от страната, Европа и света. Водени от своя професионализъм, опит и страст към изкуството, те се събират, за да дадат нови измерения и импулси за развитие на културното пространство.

Като водещи музиканти в престижни културни центрове в Европа и света, освен културни донори, те се изявяват и като своеобразни посланици на страната.

През 2018 г. излезе първият диск на оркестъра за немския звукозаписен гигант CPO records, като през 2019 г. този запис е отличен с престижната номинация Opus Klassik 2019 г., Берлин.

През сезон 2020/2021 предстои концерт в Берлинската филхармония на Музикална лаборатория за Човека, GENESIS ORCHESTRA, под диригентството на Йордан Камджалов.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.