Гайдарската асоциация и Диляна Попова раздават продукти от първа необходимост (видео)

Почетният ни консул в Конго и Диляна Попова раздават продукти от първа необходимост
Почетният ни консул в Конго и Диляна Попова раздават продукти от първа необходимост

Фондация „Докосни щастието“ и Българската гайдарска асоциация, начело с Петър Янев, подпомогнаха нуждаещи се в Смолянско и Врачанско

Доброволци помагат при раздаването на пакетите
Доброволци помагат при раздаването на пакетите

Теодора Игнатова, почетен консул на България в Конго и заместник-председател на националната гайдарска асоциация, кръстосва България, за да раздава  пакети с продукти от първа необходимост на нуждаещите се. 

В основата на инициативата е Фонд „Обединени срещу COVID-19“, създаден от Български дарителски форум, Фондация „Америка за България“, Посолство на САЩ в България и Американска търговска камара в България,  за подпомагане на уязвими общности,  засегнати от кризата с пандемията,

Теодора Игнатова привлече актрисата и модел Диляна Попов, която сърцато откликна и тръгна с нея и с доброволците на фондация „Докосни щастието“ към селата Гложене, Хърлец и Бутан във Врачанския регион. 

„Това са големи населени места с по 2000-2500 жители“, разказа Теодора Игнатова. – Свързах се с кметовете им, за да посочат кои хора наистина имат нужда. Когато пристигнаха камионите с пакетите, във всеки от които имаше по четири чанти, им обясних идеята на проекта и показах съдържанието.

А с него наистина човек в притеснено материално положение може да изкара цял месец. 

Плюс по половин литър дезинфектант – за ръце и за повърхности, произведен в Русе, и брошура с указания  как да се предпазват от коронавирус. Настоявах всички продукти да бъдат български – 2 бутилки олио, леща, боб, ориз, захар, оцет, 3 вида макарони, 2 сапуна, прах за пране, препарат за съдове, 3 консерви, кремчета на прах,  вафли, лютеница…

Изпратих благодарствено писмо на склада във Враца, от който купихме продуктите, защото ни дариха транспорта.

Заедно с Диляна Попова, доброволците и една дама от социалните служби, която лично познава всички, започнахме да раздаваме пакетите. Беше много емоционално.

Особено при една баба на 103 години, която стана от стола, посрещна ни и ни нацелува. Попита чии деца сме, откъде  носим тези неща“, развълнувано сподели Теодора Игнатова. Тя била притеснена как да помогне на самотните мъже на възраст и дълго разсъждавала как да подбере продуктите така, че да подходящи и за онези, които трудно се оправят с бита.

Три дни Теодора обикаля Врачанските села, след което пали колата към Смолянско. Там пък Българската гайдарска асоциация, в която бизнесдамата е заместничка на Петър Янев, гайдаря на Валя Балканска,  също е част от проекта на Фонд „Обединени срещу COVID-19“.

В Смолянско  Българската гайдарска асоциация, в която бизнесдамата е заместничка на Петър Янев, гайдаря на Валя Балканска,  също е част от проекта на Фонд "Обединени срещу COVID-19“
В Смолянско Българската гайдарска асоциация, в която бизнесдамата е заместничка на Петър Янев, гайдаря на Валя Балканска,  също е част от проекта на Фонд „Обединени срещу COVID-19“

„За пет села в смолянска община бяхме приготвили 250 пакета с дезинфектанти, маски и хранителни продукти. По традиция се срещнахме с кмета на Смолян, разказахме му за инициативата  и качихме подробности на сайта на общината. Много държах хората да знаят какво и как се случва.

Защото, когато неотдавна направих дарение с храни за нуждаещи се от свое собствено име, момчето от склада питаше изумено  „Ама тази жена дава парите и нещата отиват направо при хората? Мислех, че това става само по телевизията“.

Някои от селата в Смолянско имат само по 9 жители
Някои от селата в Смолянско имат само по 9 жители

Помолихме социалните служби да направят списъци, защото има хора, на които броени стотинки не им достигат, за да влязат в програмите да подпомагане. Петте набелязани от гайдарската асоциация  села бяха Широка лъка, Бостина, Левочево, Хасовица, Писаница. Справка с кметовете показа, че в Писаница и Хасовица има само по деветима жители и се оказахме с повече пакети, отколкото хора.

Кметът на Широка лъка достойно каза „На нас много ни помагат. Дайте само на най-нуждаещите се, които ще ви посоча, но помогнете и на други села.“

Включихме Соколовци, селото, което е точно под връх Рожен и Кутела, българо-мохамеданско селище на върха на планината над Момчиловци.  В него живеят 270 човека, всичките над 60 години. Училището се продава. Нищо не работи. А Петър Янев ми каза, че допреди 15 години там е свирил на сватби по 2000 души. Населението се е стопило.

Петър Янев се включи активно в раздаването на пакетите
Петър Янев се включи активно в раздаването на пакетите

А наоколо – дивна природа, невероятни гледки.  През цялото време имах буца в гърлото. Затова създадох и гайдарската асоциация.

И навсякъде хората се разплакваха и  казваха „Ама в пакета има две чанти. Аз ще взема едната, втората я дайте на друг човек в нужда“.   Петьо Гайдарят го познават навсякъде в Смолянско, кметовете бяха подготвили списъци не само с възрастни хора, а и самотни майки, семейства с малки деца… Останаха ни 39 пакета и с дамата от социалната служба ги занесохме в Смолян. Тя призна, че покрай нашата инициатива се е срещнала с хора, които не е знаела колко са зле материално и сега търси други програми, в които да ги включи.

Невероятно емоционално беше!“, завърши разказа си Теодора Игнатова. 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.