В галерия „Мисията“ – виртуалната изложба „НАДГРАЖДАНЕ“

„НАДГРАЖДАНЕ“ - виртуална изложба в галерия „Мисията“-Василен Васевски, „(Не)възможното завръщане”, 2019, м.б./пл., 45/60
„НАДГРАЖДАНЕ“ – виртуална изложба в галерия „Мисията“ – Василен Васевски, „(Не)възможното завръщане”, 2019, м.б./пл., 45/60

В следвеликденските дни погледът ни към бъдещето сякаш става все по-търсещ и в очакване на отговори на трудните въпроси от битието ни, за човешките изпитания, но и същевременно с надеждата към добри и красиви дела.

Съзерцанието и смирението са необходимите убежища за човека в тези дни, за да съществува и за да живее пълноценно и в хармония.

Държавният културен институт към Министъра на външните работи през 2020 година изпълва своите 15 години и по този повод ви кани на виртуална среща с експозицията „НАДГРАЖДАНЕ“ – първата колективна онлайн изложба в галерия „Мисията“.

„НАДГРАЖДАНЕ“ - виртуална изложба в галерия „Мисията“- Викенти Комитски, „Географска карта“, 2008, смесена техника, 50/100
„НАДГРАЖДАНЕ“ – виртуална изложба в галерия „Мисията“ – Викенти Комитски, „Географска карта“, 2008, смесена техника, 50/100

В нея са подбрани и включени най-новите художествени произведения, постъпили в Художествения фонд към Министерството на външните работи през последните години.

Това са творби от изложби, реализирани в галерия „Мисията“, дарени/откупени произведения и/или реставрирани, върнати от български дипломатически мисии, които след изложбата отново ще заемат своето място там.

„НАДГРАЖДАНЕ“ - виртуална изложба в галерия „Мисията“- Елена Панайотова, „Пощенски плик”, 2008, смесена техника, 64/47
„НАДГРАЖДАНЕ“ – виртуална изложба в галерия „Мисията“ – Елена Панайотова, „Пощенски плик”, 2008, смесена техника, 64/47

Изложбата включва литографии, графики, колаж и смесена техника, фотопринт, масло и акварели и в нея могат да се видят произведения както на съвременни български художници, сред които Иван Нинов, Асен Миланов, Викенти Комитски, Елена Панайотова, Георги Трифонов, Васил Иванов, Силвия Артамонцева.

Експериментална фотография на Никола Бумбалов Недич, така и уникалната творба на съвременната японска художничка Харуко Чо и живописната работа на живеещия в Чикаго български творец и преподавател проф. Василен Васевски, дарена за Художествения фонд през есента на 2019.

„НАДГРАЖДАНЕ“ - виртуална изложба в галерия „Мисията“ -  Васил Иванов, „Космически цикъл“, 1968, авторска техника, 45/33
„НАДГРАЖДАНЕ“ – виртуална изложба в галерия „Мисията“ – Васил Иванов, „Космически цикъл“, 1968, авторска техника, 45/33

Срещата с бъдещето може да крие изненади, но може и да е предизвикателство за провокации към креативност, към нови идеи. Ние ви предлагаме различни докосвания до съвременното и класическо изкуство чрез първата онлайн изложба в галерия „Мисията“.

Плакат за виртуална изложба “Надграждане”, 29.04-29.05.2020 г., галерия „Мисията“
Плакат за виртуална изложба “Надграждане”, 29.04-29.05.2020 г., галерия „Мисията“

Изложбата „НАДГРАЖДАНЕ” ще се открие с видео на 29 април, като в следващия един месец за всеки отделен автор ще има специални публикации. Останете с нас и с изкуството!

За повече информация и възможност за предварително заявяване на индивидуално посещение в галерия „Мисията“: Михаел Артамонцев, главен експерт и куратор на експозицията, тел.: 0889944055 или Елена Гебрева, главен експерт, тел. 0887045580.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.