Маестро Камджалов дирижира партитури на съвестта

Маестро Камджалов дирижира партитури на съвестта

Диригентът с обръщение към българската публика

Той е обожван от публиката и младите музиканти на които подава ръка чрез фондацията си. Подпомага талантите за да получат развитие и да придобият квалификация навън, в света, където смелите и лишени от комплекси творчески визии не се спъват а обратно – получават полагаемото им се място.

Той пълни зала България до последния стол и концертите му продават билети за провостоящи дори в делничен ден, от 21 часа, с музика на забравен български композитор или с личната му инвенция по музиката на Учителя. Той препълни амфитеатъра в Пловдив с музика, която според авторитетните, наши критици не е за оркестър и не предполага концертен подиум и накара хиляди хора да пеят часове след концерта посветен на Дънов.

Компакт дисковете с Лиза Джерард и клавирното дуо, Аглика Генова и Любен Димитров се продават в милионни тиражи. Той не се ограничава да говори само за конкретните си изяви у нас или на три континента, а търси срещи с публиката, за да обясни ролята на музиката, да я приближи до най-широк възможен кръг хора, защото вярва в спасителната и роля.

Проектът му по опазване от разрушение на къщата на Димитър Ненов и налагане на традицията да се изпълнява Оратория Коледа преди празника, с напълно доброволни дарения и продажба на билети, успява не само да събуди паметта ни за стойностното в българската култура и музикална традиция а и да наложи нов критерий и национално звучене в репертоара на филхармониите с които сътрудничи.

Иска да направи клас по дирижиране за да преподаде удивителния си,  според световни експерти метод на дирижиране по памет, като трансформира нотописа в цифрови формули, но среща необяснима съпротива от страна на академичните музикални среди.

Същите тези среди, които бравурно отразяват концерти с музиката на Холивуд и втръснали до смърт упражнения на класичски теми.

Маестро Камджалов дирижира партитури на съвестта

След последния празник за меломаните, Голямата меса на Брукнер, изпълнена от Плевенска филхармония и  Националния филхармоничен хор, маестрото се обърна в личния си профил във ФБ към всички почитатели на високото изкуство и радетелите за отстояване на българската традиция да подкрепят проекта Коледа в името и паметта на гения Ненов.

Не гласувайте за мен, казва Камджалов, подкрепете опита ни да оставим следа не в снега, там е лесно, в сковаващия всичко стойностно в родината ни лед .

Ето и линк към целия текст на Маестрото https://www.facebook.com/yordan.kamdzhalov/videos/3068394943179628/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.