10 000 лева за семейната таханджийница „Атанас и фамилия“ от град Харманли в „Академия за местни предприемачи”

10 000 лева засемейната таханджийница „Атанас и фамилия“ от град Харманли в „Академия за местни предприемачи”

София Пейчева и Павел Тръндев са големите победители в третото издание на инициативата, част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“, която се осъществява с подкрепата на „Филип Морис България” ЕООД

10 000 лева за семейната таханджийница "Атанас и фамилия" от град Харманли в „Академия за местни предприемачи”
10 000 лева засемейната таханджийница „Атанас и фамилия“ от град Харманли в „Академия за местни предприемачи”

В своя проект София и Павел възраждат стара традиция в производството на тахан, създавайки „течен шоколад”, богат на минерали. Семейната традиция идва от баща им – Атанас, чието желание да произвежда полезната храна се заражда наново у неговите деца и те се връщат в родния град, за да направят тахана част от трапезата на хората от целия регион.Наградата от 10 000 лв. за семейната таханджийница бе връчена от Цветан Филев – Председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. „Всеки един от присъстващите заслужава награда в „Академия за местни предприемачи”. Познавам усърдието и амбицията на всички тези млади хора, които искат да съживят населените места, в които живеят и да вдъхновят връстниците и съгражданите си.” – подчерта той, връчвайки голямата награда на развълнувания екип.Поощрителни награди от по 5 000 лева получиха още три проекта в малки населени места в тютюнопроизводителните региони, където се провежда програмата.

„Академия за местни предприемачи”
„Академия за местни предприемачи”

Първият е  „Цветята на Камен” – стартиращ бизнес за производство и продажба на цветя, създаден от Камен Бакърджиев, от село Орешник, който ще инвестира наградата в закупуване на луковици, отопление за оранжерии и увеличаване на производството.Илияна Петрова и Никифор Никифоров от Благоевград спечелиха одобрението на журито, както и втората поощрителна награда със своя проект „Старсийдс” – натурална козметика за лице и тяло, който отразява любовта на екипа към природата и здравословния начин на живот. С парите ще започне сертифицирането на първите им продукти. А третият проект с поощрителна награда е на Симона Тодорова и Виктор Бастунов, създатели на сладкарница „Sprinkles“, която се намира в град Разлог. Те приеха наградата от 5 000 лв. с радост и веднага споделиха плановете си да ги инвестират в машина за темпериране на шоколад.

„Академия за местни предприемачи”
„Академия за местни предприемачи”

Награждаването на победителите се състоя на30-ти януари, след  представяне на всеки от финалистите пред авторитетно жури.От всички 50 кандидати, 31 бяха допуснати до онлайн събеседване, а 14 екипа бяха избрани да участват в обучения и подкрепяща програма. 13 екипа се изправиха пред журито в състав Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМПС, Д-р Камен Колев, съветник на Председателя на УС на Българска стопанска камара, Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, Михаил Дюзев, водещ в „Дарик радио“, Мартина Георгиева, ръководител бизнес кредитиране и международни проекти в СИС Кредит, Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация „Бикоуз“ и Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България. 

Ние от Филип Морис подкрепяме програмата „Забавно лято, грижовна есен“ за пета, поредна година и виждаме, че във всяка част има смисъл. Участниците в „Академия местни предприемачи“ и достигналите до финала проекти ни вдъхновяват да вложим всички усилия, за да насърчаване на хората с идеи и желание за работа в малките населени места да се развиват и да изграждат по-добра среда, там където живеят!” – сподели Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България, минути преди официалната церемония по награждаването.Към присъстващите с приветствени думи се обърна и Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация „Бикоуз“.

Тя припомни, че за годините, в които се провежда Академия за местни предприемачи интересът сред младите и предприемчивите в районите на програмата постоянно расте, финансово подкрепените проекти са вече 10 с над 70 000 лева, а всички участници получават обучение и менторска подкрепа.

„Академия за местни предприемачи”
„Академия за местни предприемачи”

На всички участници бяха раздадени сертификати за участие, а водещ на церемонията бе актьорът и телевизионен водещ Стефан А. Щерев. Победителите празнуваха с чаша шампанско, а коктейлът бе подготвен от победителите в Rinker Youth Challenge – 2019 – социално предприятие „Благичка – кухня с кауза”.

„Академия за местни предприемачи”
„Академия за местни предприемачи”

„Академията за местни предприемачи“ е част от програмата за развитие на местните тютюнопроизводителни общности „Забавно лято, грижовна есен“ и се осъществява от Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ към Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България.Дейността и съпътстващите я активности са предназначени за предприемачи, производители, земеделци, търговци – без ограничение в икономическия сектор, а също и читалища, нестопански организации и училищни настоятелства с идея за стопанска дейност в полза на идеалните си цели.

Условието бе да са в началото на своята идея  за стартиране на местен бизнес и да го осъществяват на територията на четирите области – Кърджали, Хасково, Благоевград, Силистра и Шумен.

10 000 лева за семейната таханджийница „Атанас и фамилия“ от град Харманли в „Академия за местни предприемачи”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.