Китайски пиеси, за първи път на български език

Китайски пиеси, за първи път на български език
Китайски пиеси, за първи път на български език

Най-мистериозната напитка в света в подкрепа на китайската култура

След като отвори първия по рода си Маутай център в София, напитката на дипломацията в Китай, подкрепя първото книжно издание на легендарните “Буря” и “Чайна” от доайените на китайския театър на 20-ти век Цао Ю и Лао Шъ.

 Книгата ще бъде първият по рода си том с китайски пиеси, публикуван на български език.

Той е съставен с цел да представи два от най-важните образци от съвременната китайска класическа драма – „Гръмотевична буря“ от Чао Ю и „Чайна къща“ от Лао Ше.

Другата цел на издателите е да представи колорита на феномена „говорима драма“, чрез няколко съпътстващи текста, специално написани за книгата.

Авторите на тези текстове, проф. Д-р Гонг Баоронг, проф. д-р Уанг Юли и проф. д-р Пен Тао, са важни китайски изследователи, поканени да допринесат за това начинание от българския учен, който е съставил книгата и е неин редактор, проф. Д-р Калина Стефанова.

Книгата включва и текстове за традицията на китайските улични разказвачи и преплитането на тази традиция в модела на западната драматургия на проф. д-р Ю Джианкун. И текст за адаптациите на двете пиеси на екран от проф. д-р Лий Вей.

Изданието ще бъде първата от цяла поредица за китайската култура, икономика, история и литература, наречена ВИЖ КИТАЙ.

Планът е да се представят повече театрални пиеси, представени в поредицата, включително традиционни класики, като „Павилионът на божурите” и „Западната камера”, както и съвременни пиеси и книги за китайския традиционен театър. А

мбицията на съставителите е да има достатъчно театрални книги от поредицата, така че те да се превърнат в основа за бъдеща нова дисциплина, която да се преподава в Националната академия за театрално и филмово изкуство в София, България, посветена на китайския театър.

Всяка година ще бъде организиран и фестивал на китайския театър в различни градове в България, в партньорство с Китайския културен център в София.

Премиерата на книгата ще се състои на 22-и януари, сряда, от 18.30 часа в Китайски културен център в София на ул. „Г.С. Раковски” 77

Китайски пиеси, за първи път на български език с Маутай
Китайски пиеси, за първи път на български език с Маутай
Още за мистериозната напитка https://dromomania.bg/2019/10/31/%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bc%d0%b0%d1%83%d1%82%d0%b0%d0%b9-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%b1%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%bd/

Please follow and like us:0

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.