Интернационален проект гостува в галерия „Мисията“

Интернационален проект гостува в галерия „Мисията“
Интернационален проект гостува в галерия „Мисията“

Интернационален проект гостува в галерия „Мисията“. Изложбата „Магията на Краков“ е интернационален проект-изложба с участието на над двадесет автори от Полша, Франция, Италия, Швеция, Украйна, Словения, България, Канада, Ирак, САЩ.

Тя гостува в България в галерия „Мисията“ по покана на Държавния културен институт.

Един от кураторите на изложбата – Лешек Жебровски, арт-директор на галерия „Лабиринт 2“ в Краков, споделя: „Участниците в изложбата бяха помолени да отговорят на въпроса: „Защо Краков (е източник на вдъхновение за тях като творци)?“

И в този смисъл колективната изложба показва получените от артистите отговори.“

Експозицията представя произведения, за които културната столица на Полша – Краков е широко разбирана като обект за творческо вдъхновение.

Краков е град с уникален пейзаж, колорит, уникална архитектура, град с необикновени исторически личности и атмосфера, благоприятна за художествено творчество, град на културата и изкуството.

Основната идея на изложбата „Магията на Краков“ бе представянето на откритите, интердисциплинарни нагласи на художниците, които оцениха значението и мястото на този невероятен град за европейската култура и изкуство, както и историческите, природни и архитектурни ценности на Краков и участваха свободно в мултикултурния художествен диалог.

Произведенията са изпълнени в различни техники. Те представят различни видове и жанрове на изобразителното изкуство.

Колекцията включва живописни творби, изпълнени в маслена или акрилна техники върху платно или хартия, акварели, скулптури от смола и бронз, колажи, арт стъкло, дигитално отпечатани творби и филми/ инсталации.

Целта на интердисциплинарния проект е да пътува и да се показва в местата на произход на художниците и се превръща във витрина на Краков, представяйки града като важен център на съвременното изкуство.

Град, чиято история и културно наследство оставят завинаги следа у всеки посетител с чувствителни за красивото сетива.

Изложбата е плод на вече преживяни впечатления на артистите, посетили или пребивавали в Краков по различни поводи – пленери, изложби, резиденции. Обединяващо за тях е мотото на изложбата „Магията на Краков“.

Проектът е замислен от Лешек Жебровски, галерист, куратор и организатор на разнообразни артистични проекти и представлява своеобразен калейдоскоп от представите, спомените и виденията на художниците при срещата им с град Краков, другите куратори на изложбата в София са Тереза Жебровска (Полша) и Николина Джановска (България).

Досега проектът е представен в Полша, Италия и Словения, а първото гостуване в София е в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към МВнР и ще остане до 10 февруари 2020.

След това ще да бъде презентирана в Художествена галерия Стара Загора и Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.

Интернационален проект гостува в галерия „Мисията“
Интернационален проект гостува в галерия „Мисията“

Партньори на проекта са Полски институт София, Община Краков, галерия „Лабиринт 2“ в Краков, Асоциация на форум за иновации „Один“ – Краков, Представителство на Съюз на българските художници – Велико Търново.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.