Седмица преди да напусне България невръстният Симеон II валидира марки на ОФ

Марките на Отечествения фронт с подписите на невръстните Симеон и Мария Луиза и печата на двореца
Марките на Отечествения фронт с подписите на невръстните Симеон и Мария Луиза и печата на двореца

Интендантът на цивилната листа Антон Разсуканов ги крие зазидани в комин

 На 7 септември 1946 година, седмица реди да замине в изгнание с майка си и сестра си 9-годишният Симеон Втори валидира марки, издадени от правителството на… Отечествения фронт.

Който дойде на 12 септември в 19 часа на събитието „Софийските потайности“ в къщата на София на ул. „Миджур“ 12 ще може да види филателните уникати с очите си. Че дори и да ги пипне.

Историята на шестте марки на стойност от 45 до 100 лева прилича на приключенски роман. Антон Разсуканов, шеф на цивилната листа в интендантството към двореца е запален филателист. Той разбира каква стойност ще имат марките на „народната власт“, с подписа и печата на почти недействащия вече цар Симеон Втори и сестра му Мария Луиза. Той кара „царчето“, както ласкаво му вика народът, да подпише карта с личния си вензел и слага върху залепените отгоре марки печатът на Двореца. Датата е 7 септември 1946.   На 16 септември влаковата композиция на вече бившето царско семейство напуска пределите на България.

Задната страна на картичката с подписа на Антон Разсуканов
Задната страна на картичката с подписа на Антон Разсуканов

Разсуканов, който между 1921 и 1935 година е личен секретар и адютант на царица Йоанна, а след това – главен интендант на цивилната листа, зазижда грижливо увитите марки в стените на дома си. И не ги изважда до кончината си през 1975 година. По онова време в къщата са настанени квартиранти, а семейството е изтикано в една стаичка.

Антон Разсуканов интендант на цивилната листа  в Двореца
Антон Разсуканов интендант на цивилната листа в Двореца

Десетилетия по-късно, вече при демокрацията, по време на ремонт от зидарията изскача скритото филателно съкровище. По детски изписаните имена на Симеон и Мария Луиза, както и марките са отлично съхранени. На гърба на картата с релефния златен герб на монархията е написано на френски, че марките са валидирани лично от непълнолетния по онова време владетел и сестра му.  Удостоверено с подписа на Антон Разсуканов.

Един от доайените на Съюза на филателистите купува реликвите от семейството, но за да придобие ценни попълнения в колекцията си се принуждава да се раздели с тях.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.