Адриана Будевска се връща там, където е предала Богу дух – в Къщата на София

Откриването на изложбата е на 2 април от 19 часа в Къщата на София, а на 10 април в Театралните потайности Магдалена Гигова ще разкрие любовния свят на Адриана Будевска и на други изумителни актьори.

Арт пространството Къщата на София връща духа на голямата актриса Адриана Будевска там където е изживяла последните си дни – на ул. Миджур 12 в столичния квартал Лозенец. След завръщането си от доброволно изгнание в Аржентина, колосът на Народния театър отсяда при племенниците си. Будевска изживява втори триумф,  когато е на 70 г. Неин горещ почитател е Георги Димитров, който кани българската Сара Бернар, както я наричат, да се прибере в родината, за тържествено честване. На 22 юни 1948 г.  в Народния театър Адриана получава златен орден за наука и изкуство и златен пръстен на изкуството.
Животът я напуска на 9 декември 1955 г.

Тъкмо в дома, където е била щастлива сред роднините си, почитателите  на театъра ще могат да видят част от експозицията на къщата-музей на актрисата в Добрич. Чрез снимките и документите ще се докоснат до изумителните й превъплащения, а проф.д-р Мирослава Кортенска ще произнесе слово.

Откриването на изложбата е на 2 април от 19 часа в Къщата на София, а на 10 април в Театралните потайности Магдалена Гигова ще разкрие любовния свят на Адриана Будевска и на други изумителни актьори.

Ето и текстът на Магдалена Трифонова, който вдига завесата към творчеството на голямата актриса.

Превъплътителката Адриана Будевска

Дейността на Адриана Будевска е свързана със зараждането и утвърждаването на професионалния театър у нас в края на 20. век. Заедно с бележитите си колеги Кръстьо Сарафов, Сава Огнянов, Христо Ганчев, Гено Киров, Маня Икономова, Васил Кирков, Вера Игнатова и др. тя отдава младост, сили и талант за създаване на драматичното изкуство в България.

Изложбата е посветена на 140 години от рождението на знаменитата драматична актриса. Акцент представляват седем знакови роли, в които Будевска се превъплъщава:  Дездемона от „Отело“ на Шекспир, Мария Магдалина от „Юда“ на Константин Мутафов, Акулина от „Силата на мрака“ на Толстой, Амалия фон Еделрайх от „Разбойници“ на Шилер, Рада от „Под игото“ на Вазов, Елени от „Боян Магесникът“ на Кирил Христов и Далила от „Самсон и Далила“ на Владимир Мусаков.

Деликатното присъствие на словесните театрални портрети на Адриана Будевска в таблата разкрива една слабо позната страна от жизнения и творчески път на актрисата. Включените спомени от детството и студентските ѝ години, фрагменти от анализите на нейния репертоар, афоризми, извадки от критически статии по въпросите на театъра свидетелстват за втората ѝ дарба – писателската. Мненията и отзивите на нейни колеги артисти, режисьори, театроведи и драматурзи извайват обаятелния образ на една чувствителна натура, поетична по душа, дарена с грацията и финеса на професионализма.

 Целта ни е да представим упорития и непрестанен труд на създателката на Народния театър, която по никакъв начин не е жалела сили и време за своите творчески превъплъщения.

За по-малко от 25 години Будевска пресъздава с голямо художествено майсторство и дълбоко психологическо проникновение незабравими образи от световната и българската драматургия, подготвя повече от сто роли, които влизат в златния фонд на българския театър. Дълъг е списъкът с пресъздадените образи: Луиза от „Коварство и любов“ на Шилер, Вишневска от „Доходно място“ на Островски, Нора от едноименната пиеса на Х. Ибсен, Настя Филиповна от „Идиот“ на Достоевски и др.

За даровитата актриса напредъкът на българския театър е немислим без родната драматургия. Затова тя с голяма обич и майсторство изгражда силни роли от български пиеси: Мария от „Иванко“ на В. Друмев, Мила от „В полите на витоша“ на Яворов, Цена от „Змейова сватба“ на П. Ю. Тодоров, Костанда от „Свекърва“ на А. Страшимиров и др.

Животът на Будевска е свързан с Добруджа. Родена е на 10 декември (28 ноември ст. ст.) 1878 г. Както сама споделя, още от 5-годишна възраст започва нейната кариера, когато с помощта на близки и роднини изработва първите си кукли и е разсмивала с талантливите си импровизации своята публика.

Може би най-точно Кръстьо Сарафов улавя актьорското майсторство на Будевска: „Който не е виждал Адриана Будевска на сцената, мъчно би могъл да си представи какво очарование излъчваше нейната артистична игра, какви вълшебни мрежи изплиташе за сърцата на зрителите нейният прекрасен глас.“

Адриана Будевска е незаменим художник-творец от изключителен мащаб. Досега тя няма равна на себе си като творец на българската сцена, като писател-театрал, като изкусен майстор на актьорското превъплъщение, на поетическо и художническо виждане.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.